|

Tünellerden AB''ye kaçış

İsrail''in 8 yıldır ambargo uyguladığı, ekonomik ve sosyal durumun giderek kötüleştiği Gazze''de gençler, daha insani bir hayat için tüm riskleri göze alarak yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine göç ediyor. Bazı kişi ve kurumlar da Gazze''nin boşalmasına hizmet eden bu göçü destekliyor.

.
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:41 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Tünellerden AB''ye kaçış
Tünellerden AB''ye kaçış

Mısır üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek için yasa dışı yollarla Gazze''den yapılan göç sürüyor. Filsitinli siyasiler her ne kadar yasadışı göçün durduğunu iddia etse de Filistinli kaçak göçmenlere yardım eden bazı kişilerin gözaltına alındığı bildirildi. Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezem, Mısırlılarla koordinasyon kurup Gazze''den sonraki ilerleyişlerini kolaylaştıran bazı kişilerin gözaltına alındığını ifade etti.

Bazı Gazzeli gençlerin kaçakçılara ödedikleri meblağ karşılığında gidecekleri Avrupa ülkelerine vize aldıklarına ve Refah Sınır Kapısı''ndan çıkış yaptıklarına dikkati çeken Bezem, bu kişilerin resmi yollarla ülkeden çıktıklarını belirtti.

EKMEK PARASI İÇİN

Yasa dışı göç için Mısır-Gazze sınırındaki tünellerin kullanıldığı iddialarını yalanlayan Bezem, Mısır''ın bu tünelleri daha önce yıktığını ve ordusunun sınırda güvenlik önlemlerini arttırdığını kaydetti.

İsrail''in 8 yıldır ambargo uyguladığı, ekonomik ve insani durumun giderek kötüleştiği Gazze''de gençler, daha iyi yaşam şartlarına sahip olma arayışıyla tüm riskleri göze alarak yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine göç yolunu tercih edebiliyor. Ekmek parası için çıkıldığı belirtilen bu zorlu göç yolculuğu çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor.

İLK DURAK İTALYA

Filistin yerel basını konuyla ilgili 14 Eylül''de İtalya''ya kaçak yollardan gitmek isteyen Filistinlileri taşıyan teknenin batması sonucu 15 kişinin öldüğünü, 72 kişinin Mısır sahil güvenliği tarafından kurtarıldığını duyurmuştu. Uluslararası Göç Örgütü, 15 Eylül''de insan kaçakçılığı yapan kişiler tarafından aralarında onlarca Filistinlinin de bulunduğu 400 kaçak göçmeni taşıyan geminin batırıldığını açıklamıştı.

Gazze harap olduktan sonra

İsrail''in Gazze''ye yönelik saldırılarına destek vererek çocuk ve kadınların katledilmesine evlerin ve alt yapının enkaza dönmesine ön ayak olan Amerikan yönetimi, şimdi Gazze''deki Filistinlilerin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olması için 71 milyon dolarlık ilave insani yardımda bulunacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze''de hala 58 binden fazla insanın Birleşmiş Milletler''e (BM) ait binalarda barındığı ve bölgede yiyecek, temiz su ve yakıt gibi temel ihtiyaçların yetersiz olduğu kaydedildi.

SU, BARINAK VE GIDA

Yardımların 59 milyon dolarlık kısmı BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu''nun (UNRWA) Gazze''deki çalışmalarını desteklemek üzere verilirken, geri kalan 12 milyon dolarlık kısmı da ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının da aralarında bulunduğu diğer ortakların acil su, barınak, gıda ve sağlık hizmeti sağlamasını desteklemek için verilecek. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz Temmuzda da Gazze''ye 47 milyon dolarlık insani yardım açıklamıştı. Yeni yardımla birlikte ABD''nin Gazze''ye toplam insani yardımı 118 milyon doları buldu.

Hafızanızı silin!

Gazze''de 50 gün süren İsrail saldırılarından sonra ateşkeste anlaşan İsrail ile Filistin arasında, Kahire''de dün itibariyle dolaylı görüşmeler başladı. İsrail, müzakerelere, saldırı öncesindeki durum baz alınarak başlanılmasını istiyor. Filistin''de öldürdüğü 2 binden fazla insanın ve milyarlarca dolar maddi zararın unutulmasını istiyor. Gazze''de hakim güç olan Hamas, Gazze''ye yönelik ambargonun kaldırılmasını ve önceki gün açlık grevine başlayan 60''tan fazla Filistinli tutuklunun en kısa sürede yapılacak bir anlaşmayla serbest bırakılmasını talep ediyor.


10 yıl önce