|

Tunus halkının kararı

Tunuslular, genel seçimlerin ardından dün de cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Böyle bir günü hayatında ilk kez yaşağını belirten Nahda lideri Gannuşi, “Halkımız medeni bir şekilde başkanlarını seçer, onları izler ve ne zaman isterse azleder” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 21:52 - 23/11/2014 Pazar
AA
Arap Baharı’nın başlangıç noktası Tunus, 1956’da Fransa’dan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimi için dün sandık başına gitti. 27 adayın yarıştığı seçim, mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki ve parlamento seçiminde en çok oyu alan Nida Tunus (Tunus’un Çağrısı) Partisi Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi arasında çekişmeye sahne oldu. 

'TARİHİ GÜN'

Ekim ayında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde en çok oyu alan Nida Tunus’un Genel Başkanı olan Sibsi, “Halka güveniyor ve kararını bekliyoruz. Halkın tercihine saygı duyacağım” dedi. Seçimlerde herhangi bir adayı desteklemeyen Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi de oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Diktatörlük ve zulmün geri döneceğine dair” herhangi bir endişe duymadığını belirterek, “Bu seçim ülke tarihinde bir ilk. Bugünü gördüğüm için gurur duyuyorum. Halkımız medeni bir sekilde başkanını seçer, ne zaman isterse azleder” dedi.

İKİNCİ TURA KALABİLİR 

Yerel saatle 07.00'de başlayan oy kullanma işlemleri 19.00'da bitti. Açılan ilk sandıklara göre Es-Sibsi'nin yüzde 39 oy aldığı, El Merzuki'nin ise yüzde 32 ile onu takip ettiği bildirildi. Durum böyle devam ederse seçim ikinci tura kalacak 

Muhalefetten hapis yatmıştı

Merzuki, 1994’te devrik lider Zeynel Abidin bin Ali’ye muhalefetten hapis cezasına çarptırılmıştı. Gerçekleşen devrimin ardından Aralık 2011'de parlamento tarafından cumhurbaşkanı seçilen Merzuki’nin özgürlükçü sol çizgideki partisi Cumhuriyet İçin Kongre Partisi (CPR), Nahda Hareketi’nden sonra yeni anayasayı hazırlayan kurucu mecliste iktidar ortaklığı yapıyor. 

#Tunus
#cumhurbaşkanı
#sandık
#seçim
9 yıl önce