|

Tunus'ta genel seçimlere doğru

Tunus'ta genel seçim hazırlıkları sürerken, ülkede demokrasinin başarısız olması durumunda, bölgenin şiddete sürüklenebileceği öne sürüldü.

Aa
00:00 - 22/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 13:32 - 22/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Tunus'ta genel seçimlere doğru
Tunus'ta genel seçimlere doğru

Merkezi ABD'de bulunan Demokrasi ve İslam Araştırmaları Merkezi'nin kurucusu Rıdvan el-Masmudi, Washington'un İslami eğilimliler olmaksızın demokrasinin olmayacağının farkına vardığını belirterek, "ABD ve Avrupa Birliği, Tunus'un seçimlerde başarısız olması durumunda coğrafyanın şiddet ve aşırılığın yer aldığı büyük bir tehlikeye doğru sürükleneceğini biliyor" dedi.

Masmudi, ABD başta olmak üzere Batı'nın özelde İslami eğilimli şahısları desteklemediğini dile getirerek, "Washington, İslami eğilimli partileri desteklemiyor. ABD, Tunus örneğinde olduğu gibi sadece Arap dünyasında demokratik geçişe destek verdi. Bunun sebebi de ABD'nin toplumun büyük kesimini teşkil eden İslami eğilimliler olmadan demokratik rejimin olmayacağını idrak etmesi" ifadelerini kullandı.

"Tunus seçimleri Avrupa ve bölge ülkeleri açısından büyük önem taşıyor"

Ülkede yapılacak seçimlerin Avrupa ve bölge ülkeleri açısından büyük önem taşığını belirten Masmudi, "Halk ayaklanmalarının fitilinin ateşlendiği yer olduğu için tüm gözler Tunus seçimlerinde" diye konuştu.

Devrik lider Zeynelabidin Bin Ali dönemindeki isimlerin 26 Ekim Pazar günkü seçimlerde aday olmasına da değinen Masmudi, "Diktatörlüğün sebep olduğu ötekileştirmenin yaşanmaması için söz konusu durum normal karşılanmalı" şeklinde konuştu.

Batı ülkeleri tarafından eski rejimin kalıntılarının desteklenmesine ihtimal vermediğini vurgulayan Masmudi, seçimlerden Nahda Hareketi Partisi'nin birincilikle çıkabileceğini söyledi.

Tunus'ta genel seçimlerin 26 Ekim, cumhurbaşkanlığı seçiminin ise 23 Kasım'da yapılması planlanıyor.

9 yıl önce