|

Tunus'ta sıra cumhurbaşkanlığında

Tunus'ta pazar günü gerçekleştirilen ve Nida Tunus Partisi'nin birinci olarak çıktığı parlamento seçimlerinin ardından, ülkenin yeni gündemi, 23 Kasım'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimi oldu.

Aa
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 14:16 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Tunus'ta sıra cumhurbaşkanlığında
Tunus'ta sıra cumhurbaşkanlığında

Uzmanlar, genel seçimlerde alınan sonuçların 23 Kasım'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimini etkileyeceği görüşünde birleşiyor. Seçim sonrasında liderlerin yaptığı açıklamalar da ülkede istikrarın sağlanması yolunda farklı çözüm arayışlarına gidilebileceği sinyalini veriyor.

Tunuslu eski diplomatlardan Abdullah el-Ubeydi, genel seçimlerin sonuçlarının cumhurbaşkanlığı seçimine de etki edeceğini belirterek, El-Baci Kaid es-Sibsi'nin bu yarışta en şanslı adaylardan biri olduğunu iddia etti.

Ubeydi, "Genel seçimlerde halkın teveccühünü kazanamayan partilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şansı olmayacaktır. Bu nedenle yarıştan çekilme olasılıkları yüksek" dedi.

Kurulması muhtemel ittifaklar

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çetin bir rekabet yaşanacağı yorumunda bulunan Ubeydi, "Nahda, Nida Tunus'la ittifak yapması durumunda Sibsi'yi, aksi durumda ise diğer ılımlı adaylardan birini destekleyebilir" görüşünü savundu.

Seçimlerde beklenen sonuçların alındığını ifade eden siyasi analist Halid el-Kafsavi ise "Nida Tunus Partisi'nin seçimlerde kazandığı başarı, devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin lideri olduğu Anayasal Demokratik İttifak Parti'sini destekleyenlerin oylarını almasına bağlıdır" yorumunu yaptı.

Tunus halkının her kesiminde, "eski dikta rejiminin geri dönme" korkusu olduğunu belirten Kafsavi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nida Tunus karşısında büyük bir seçim cephesinin oluşturulabileceği öngörüsünde bulundu.

9 yıl önce