|

Türkiye manevrası

Pentagon ile CENTCOM'un ortaklaşa hazırladığı 121 sayfalık Suriye planının 3 ay gibi kısa vadeli bir stratejiyi kapsadığı ortaya çıktı. Obama'nın yardımcısı Biden, IŞİD'e yönelik uzun soluklu bir savaşın ancak Türkiye'nin vereceği lojistik, siyasi ve İstihbarat desteği ile sürdürülebilir olduğun altını çizdi.

Çetiner Çetin
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 20:59 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye manevrası
Türkiye manevrası

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin, Suriye içerisindeki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine saldırı düzenlemeye yönelik bir planı onayladığı ve planın ABD Başkanı

Barack Obama'ya sunulduğu açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan edinilen bilgiye göre, Obama'ya sunulan 121 sayfalık Suriye planının 3 aylık kısa vadeli bir stratejisi olduğu ve tampon bölge tavsiyesinin yer almadığı kaydedildi. Hagel, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen IŞİD stratejisi konulu oturumda yaptığı açıklamada, 'IŞİD'in Irak-Suriye sınırında serbestçe hareket etmesi ve Suriye'de güvenli bölge bulmaya devam etmesi nedeniyle, eylemlerimizi sadece adı kalmış bir sınırla kısıtlamayacağız' dedi.

OBAMA'YA BRİFİNG VERİLDİ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), IŞİD'in komuta-kontrol kademesi, lojistik kabiliyetleri ve altyapısı da dahil olmak üzere örgütün Suriye'deki sığınaklarına karşı hedefe odaklı eyleme geçilmesini içeren bir plan hazırladığını belirten Hagel, 'General Dempsey ve ben, CENTCOM planını onayladık' ifadesini kullandı. Hagel, CENTCOM Komutanı General Lloyd Austin'ın da planla ilgili önceki gün Obama'ya, Florida-Tampa'daki CENTCOM üssünü ziyareti sırasında brifing verdiğini aktardı. Obama'ya verilen planın 121 sayfadan oluştuğunu ileri süren kaynaklar, Obama'nın Irak hava sahası ve yerel unsurlara destek konusunda kararlı tavır sergilediğini ancak Suriye konusunda temkinli olduğunu ifade ediyor.

BİDEN'DAN UYARI

Daha önce Suriye'ye operasyon kararı alan ve saatler kala operasyonda geri adım atan ABD Başkanı'nın ve yardımcısı Joe Biden'ın IŞİD'e yönelik uzun soluklu bir savaşın ancak Türkiye'nin vereceği lojistik, siyasi ve istihbarat desteği ile sürdürülebilir olduğunu dile getirdikleri belirtiliyor.

Tampon bölge yer almıyor

Savunma Bakanı Hagel'in Obama'ya sunduğu raporda oluşabilecek karşı saldırılardan mültecileri koruyacak uçuşa yasak bölge ve tampon bölge planının yer almadığı ileri sürüldü. ABD'li kaynaklar, tampon bölge ve uçuşa yasak bölge talebinin Türkiye tarafından güçlü bir şekilde dile getirildiğini belirtirken, tampon bölge ve uçuşa yasak bölge uygulamasının ancak Birleşmiş Milletler veya NATO kararı ile hayata geçirilebileceğini kaydediyor. ABD yönetiminin BM ve NATO toplantılarında önümüzdeki günlerde konuyu gündeme getireceği destek görmese dahi operasyonun sürdürüleceği dile getiriliyor.

Dikkat çekici PKK vurgusu

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, raporunda kendilerine gelen istihbarat raporuna vurgu yaparak, Suriye'de PKK'nın siyasi uzantısı PYD ve silahlı milis gücü YPG'den çok PKK'nın aktif olacağı ve IŞİD'e karşı daha hareketli bir alanın oluşacağı vurgusunun yapıldığı kaydedildi. Hagel'in Suriye planında Suriyeli muhaliflere ve Kürt gruplara silah yardımının gerekli olduğu belirtilirken, Türkiye'nin lojistik geçişe izin vermemesi durumunda Erbil-Dohuk Zaho lojistik hattından silah desteğinin sağlanabileceği belirtilmiş. Kaynaklar, silah desteği konusunda Almanya, Fransa'nın da ABD üzerinden sürece destek vereceğini ileri sürüyor.

Siyasilerden sert eleştiri

Almanya meclisinde bulunan ana muhalefet Sol Parti'nin (Die Linke) Uluslararası Ilişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen, 'Alman KSK komandolarının meclisin onayı olmadan dış ülkelerde hükümetin bilgisi dahilinde savaştıkları biliniyor, bu ilk değildir. Bu sefer de Alman hükümeti Kuzey Irak'ta, Kurdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) silah vererek doğrudan bir savaşa karışıyor. Alman askerlerinin ve silahlarının Irak'a gönderilmesine karşıyız' dedi.

Alman askerler cephede iddiası

ABD'nin ardından Almanya da bölgeye peşmergelerin askeri eğitimi için danışmalarını yollarken Batı Basını ABD'li ve Alman askeri danışmanların ülkelerinin izni olmadan bölgede cephelerde yer aldığını iddia ediyor. Alman Deutsche Wirtschafts Nachrichten/DWN adlı online haber portalında Amerikan Özel Kuvvetler ve Alman ordusuna bağlı özel komando birliklerinin (KSK Komandoları) peşmergelerle birlikte doğrudan IŞİD'e karşı savaştıklarını yazdı. IŞİD'e karşı gerçekleştirilen Zummar operasyonunda ABD ve Alman askerlerinin yer aldığını 'The Daily Beast' portalı da yazmıştı.

3 YILLIK DEĞİL 3 AYLIK

ABD Başkanı Obama ve yardımcısı Biden'in bir çok toplantıda IŞİD stratejisini 3 yıllık bir zaman dilimi içine yayacaklarını dile getirmişlerdi. Ancak Hagel'in Önceki gün apar topar Obama'ya sunduğu IŞİD planın 3 aylık bir savaş stratejisinden ibaret olduğu ortaya çıktı. Planın insani yardım boyutunda ise halka havadan atılacak yardımlarla destek verilmesi not düşülmüş.

10 yıl önce