|

"Türkiye ön cephelerde yer alacak"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin eşbaşkanlık ettiği Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun beşincisi New York'ta yapıldı. Türkiye'nin IŞİD'le mücadeledeki rolünü değerlendiren Kerry, "Türkiye bu koalisyonun büyük bir parçası ve bu çabanın ön cephelerinde yer alacak" dedi.

Aa
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 20:53 - 23/09/2014 Salı
Yeni Şafak
"Türkiye ön cephelerde yer alacak"
"Türkiye ön cephelerde yer alacak"

AB ile 29 ülkeden oluşan forumun toplantısının başında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, terör bağlamında şu an önlerindeki en yakın tehdidin IŞİD olduğuna değinerek, bu kapsamda Türkiye'nin terör örgütlerine karşı mücadelede yükün önemli bir kısmını üzerine aldığını, 75 civarında ülkeden 1000'in üzerinde yabancı savaşçıyı sınırdışı ettiklerini belirtti.

Terörizm tehdidinin sadece coğrafi olarak değil, şiddet eylemlerinin boyutu olarak da genişlediğini ifade eden Çavuşoğlu, şu anda geçmişte hiç olmadığı kadar coğrafi olarak çeşitlenmiş, karmaşık ve tek merkezli olmayan bir tehditle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, bu nedenle, alınacak önlemler ve geliştirilecek politikaların terörizmin yeni şekilleri ve aktörlerini hedef alması gerektiğini, erken uyarı sinyallerinin daha etkili kullanımına yönelik mekanizmaların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Şu anki en yakın tehdidin IŞİD olduğunu ve Amerikalı mevkidaşı John Kerry'nin IŞİD'in yok edilmesi gerektiği yönündeki sözlerine tamamen katıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye, bu yükün (terörle mücadelenin) büyük bir kısmını, aslan payını yüklenmek zorunda kaldı. Yaklaşık 75 ülkeden 1000'i aşkın yabancı terör savaşçısının tespiti ve sınırdışı edilmesi için kaynaklar ayırmak zorunda kaldık" dedi.

Çavuşoğlu, uluslararası ortaklarla birlikte, 6 binin üzerinde potansiyel yabancı savaşçıyı içeren "giriş yasağı listesi" oluşturduklarını da belirtti.

Sorunu etkin bir uluslararası işbirliği olmadan çözmenin mümkün olmayacağını, bilgi ve istihbarat paylaşımının çok önemli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, fidye için masum insanların kaçırılmasının da artık bir endüstriye dönüştüğüne işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda ilk kez kabul ettiği kararın bununla mücadeleye önemli katkı sağladığını sözlerine ekledi.

"Türkiye, IŞİD'le mücadelenin ön cephelerinde yer alacak"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, konuşmasında Türkiye'nin IŞİD terörüyle mücadelenin ön cephelerinde yer alacağını söyledi.

Kerry, "Türkiye bu koalisyonun büyük bir parçası ve bu çabanın ön cephelerinde yer alacak" dedi.

"Türkiye'nin başlarda, IŞİD'in elindeki rehineleri (Musul Başkonsolosluğu çalışanları) nedeniyle zorluklar yaşadığına" işaret eden Kerry, "Ancak bu meselenin şimdi çözülmesiyle birlikte, Türkiye, (IŞİD'e karşı) başarıyı garanti etmek için bizimle beraber ilave çabalar yürütmeye hazır. Türkiye'ye bu istekliliğinden dolayı çok minnettarız" diye konuştu.

IŞİD'in hiçbir sınır tanımayan, yasadışı fonlar ve yabancı savaşçıların akışıyla beslenen bir örgüt olduğunu kaydeden Kerry, sadece güvenlik tedbirlerinin sorunu çözmeye yetmeyeceğini, örgüte katılan yabancı savaşçıların vizelerinin iptal edilmesi, örgütün fon kaynaklarının kesilmesi gibi somut taktiksel adımlar atmaları gerektiğini dile getirdi.

Meselenin, "sadece birkaç gün sürecek birkaç saldırı" olmadığının altını çizen Kerry, bunun uluslararası toplumun bütünlüğü ve işbirliğini, ortak bir stratejiyi gerektirecek daha kapsamlı bir konu olduğunu belirtti.

10 yıl önce