|

Türkiye’yi yedirmeyiz

Ermenilerin 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle Türkiye aleyhine başlattığı kampanyaya dünyanın dörtbir yanından tepki yağdı. Onlarca ülkede insanlar ellerinde Türk bayraklarıyla sokaklara çıkıp ‘Türkiye’yi yedirmeyiz’ kampanyası başlattı. Göstericiler, bazı ülkelerin iki yüzlülüğünü protesto etti.

Yeni Şafak
04:00 - 25/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:48 - 24/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dünyanın dörtbir yanında Ermenilerin propagandalarını protesto etmek ve Türkiye'yi yalnızlaştırmak isteyenlere karşı olduklarını göstermek isteyenler gösteri düzenledi. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan göstericiler, soykırımın yalan olduğunu, bu kararı tarihçilerin vermesi gerektiğini vurguladı.


Lübnan'da, 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle okulların tatil edilmesi kararlaştırıldı. Lübnan halkının bir kısmı ise bu girişimlere karşı Türkiye'nin yanında durduklarını göstermek için evlerine ve dükkanlarına Türk bayrağı astı.


Trablus Müftüsü Şeyh Malik eş-Şiar, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tarihi bir tartışma olduğunu ve Türkiye'nin hedef alınmaması gerektiğini belirtti. Şiar, herhangi bir ülkenin içişlerine müdahaleyi doğru bulmadığını kaydederek, “Ülkenin, kamu düzeninin korunması gerekiyor, bu da hiçbir ülkenin hedef alınmamasından geçiyor” ifadesini kullandı.


MELBOURNE AYAKTA


Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosluğu önünde 1915 olaylarıyla ilgili gösteri düzenleyen Ermeni ve Asurilerden oluşan gruba, konsolosluk önünü kapatan Türkler de gösteri ile karşılık verdi. Türkiye aleyhinde slogan atan gruba ellerindeki Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını sallayarak, “Ermeni terörünü durdurun”, “Soykırım yalan” yazılı pankartlar açarak karşılık veren Türkler, hep birlikte İstiklal Marşı'nı okudu. Gruptakiler, “Soykırım yalanına son verin”, “Kararı tarihçilere bırakın” şeklinde slogan atarak diğer grubun sesini bastırdı.


KIRGIZİSTAN'DA SESSİZ YÜRÜYÜŞ


Kırgız gençleri, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını, sessiz yürüyüş düzenleyerek kınadı. 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını protesto etmek için Tanrı Dağı eteğinde toplanan Kırgız gençleri, ellerinde Türk bayrakları ve “Ermeni soykırımı yalanını kınıyoruz”, “Ermeni soykırımı büyük bir yalan” ve “Ey dünya soykırım yalanına inanma” yazılı Türkçe ve İngilizce pankartlar taşıdı. Kırgızistan Halklar Asamblesi bünyesindeki Ahıska Türkleri ile Azeri Derneği de 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı birer toplantı düzenleyerek kınadı.


MEZAR-I ŞERİF'TE TEPKİ

Afganistan'daki Türkmen ve Özbekler, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını Mezar-ı Şerif kentinde protesto etti. 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını protesto etmek için Mezar-ı Şerif'teki Türkmen Şura Merkezi'nde toplanan Türkmen ve Özbekler, programa ellerinde Türkiye ve Afganistan bayraklarının yanı sıra “Türkler Katil Değildir”, “Ermeni soykırımı büyük bir yalan” ve “Afgan halkı Türk halkının yanındadır” yazılı Türkçe, Farsça ve İngilizce pankartlarla katıldı. Gösteride konuşan din adamı Mevlevi Muhammed Yunus Muhlis, bazı ülkelerin Ermeni iddialarını ortaya atarak, Türkiye'yi karalamaya çalıştığını, buna da dünyanın sessiz kaldığını söyledi.


ONLARCA ÜLKEDE GÖSTERİ


Kazakistan, İsviçre, Filistin, Belçika, Karadağ, Kenya, Pakistan, Saraybosna, Kosova, Uganda, Kenya, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Mısır başta olmak üzere çok sayıda ülkede Türkiye'yi destekleyen gösteriler yapıldı.


#ermeni meselesi
#1915 olayları
#Kazakistan
#İsviçre
#Filistin
#Belçika
#Karadağ
#Kenya
#Pakistan
#Saraybosna
9 yıl önce