|

Türkmenistan ile Pakistan enerjide anlaştı

Türkmenistan ile Pakistan, TAPİ enerji projesinin uygulama çalışmalarını aktif hale getirilmesinde anlaşmaya vardı

Yeni Şafak
23:56 - 20/05/2015 الأربعاء
Güncelleme: 21:35 - 20/05/2015 الأربعاء
AA

Türkmenistan'i ziyaret eden Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından törenle karşılandı.



İki ülke heyetlerinin toplantısından sonra Berdimuhamedov ile Şerif, baş başa görüşmeye geçti.



Berdimuhamedov, görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında, ağırlıklı olarak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattının inşaatını görüştüklerini açıkladı.



TAPİ gibi büyük uluslararası enerji projelerinin günümüzde daha da önem kazandığını belirten Berdimuhamedov, Pakistan'la birlikte Afganistan'ın normalleşmesine katkı sağlama isteğinde olduklarını ifade etti.



Berdimuhamedov, "TAPİ projesinin hayata geçirilmesi konusunda olumlu aşama kaydettik. Bu uluslararası projenin yakın zamanda hayata geçirilmesiyle ilgili somut sorunları konuştuk" dedi.



Pakistan Başbakanı Şerif de görüşmede, TAPİ enerji projesini uygulama çalışmalarının aktif hale getirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.



İki lider açıklamaların ardından ortak bildiriyi imzaladı. İmza töreninde, Türkmenistan-Pakistan hükümetler arası ekonomik işbirliği komisyonu hakkında anlaşmaya ve Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Pakistan Ticaret Bakanlığı arasındaki mutabakat zaptına da imza atıldı.



TAPİ enerji projesiyle, Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz yatağı Galkınış'tan Pakistan-Hindistan sınırındaki Fazilka yerleşim yerine doğalgaz taşınacak. Boru hattının uzunluğu uzunluğu bin 800 kilometre, kapasitesi ise yıllık 33 milyar metreküp olacak.

#Başbakan Navaz Şerif
#Gurbangulu Berdimuhammedov
#TAPİ
٪d سنوات قبل