|

Uçağı kasten düşürdü

Fransa’da yere çakılan ve 150 kişinin can verdiği Germanwings uçağını ikinci pilot Andreas Lubitz’in kasten düşürdüğü ortaya çıktı. Kara kutu kayıtlarına göre, birinci pilot kabinden çıkınca uçağın kontrolünü Lubitz ele aldı. Uçağın irtifa kaybettiğini farkeden kaptan pilot kilitli olan kokpite girmeye çalıştı. Kapıyı yumrukladı, tekmeledi. Buna rağmen ikinci pilot kapıyı açmadı. İkinci pilotun son ana kadar hayatta ve bilincinin yerinde olduğu belirlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/03/2015 Cuma
Güncelleme: 20:50 - 26/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Marsilya Başsavcısı Brice Robin, Fransa'nın güneyinde düşen Alman havayolu devi Lufthansa'ya bağlı Germanwings havayolu şirketinin 24 yaşındaki Airbus A320 tipi uçağını düşüş anında kullanmakta olan Andreas Lubitz isimli ikinci pilotun uçağı bilinçli olarak alçalttığını açıkladı. O sırada kabin dışındaki kaptan pilot kapıyı kırmayı dahi denedi ancak uçağın düşmesine engel olamadı. İddiaları doğrulayan Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduğunu belirtti.



KAPTAN PİLOT ÇIKINCA KONTROLÜ ALDI


Robin, “Pilotun koltuğunu geri çekip kalbinden ayrıldığı ve kokpitin kapısının kapandığı duyuluyor. Pilot kokpiti terk ettiğinde uçak otomatik pilota bağlı. Pilot Kokpiti terk ettikten sonra yardımcı pilot uçağın kontrolünü alıyor ve alçalma prosedürünü başlatıyor. Pilot tekrar kabine dönmek için yardımcı pilotu uyarıyor. Pilotun Kokpit dışından yaptığı bütün çağrılar yardımcı pilot tarafından cevapsız bırakılıyor. Yardımcı pilotun derin bir nefes aldığı duyuluyor, bu da bize uçak yerle temas ettiğinde yardımcı pilotun hayatta olduğunu ve şuurunun yerinde olduğunu ispatlıyor" dedi.



TERÖR SALDIRISI TEZİ MÜMKÜN DEĞİL


Başsavcı, sözlerine şöyle devam etti: "Marsilya hava kontrolü uçaktan 'acil yardım' sinyalini vermesini istiyor, kontrol çağrısını bir çok kez yöneliyor. Civarda bulunan uçaklardan bu mesajı Germanwings uçağına ulaştırmaları için devreye girmelerini istiyor. Yardımcı pilot çağrıların hiç birine cevap vermiyor. Yardımcı pilotun bir 'terörist' olduğuna dair hiç bir kanıt bulunamadı, dolayısıyla 'terörist bir saldırı' tezi mümkün değil.”



SON ANA KADAR BİLİNCİ YERİNDEYDİ


Son 30 dakikaya ait kokpit kayıtlarına ulaşabildiklerini ifade eden Robin, kayıtların ilk 20 dakikasındaki konuşmaların normal konuşmalar olduğunu söyledi. 20. dakikadan sonra pilotlardan birinin kokpiti terk ettiğinin anlaşıldığını ifade eden Robin, sonra uçağı bilinçli alçaltan yardımcı pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğinin de belirlendiğini söyledi.



Aileler olay yerinde


Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları Germanwings firmasına ait iki uçakla Barcelona ve Düsseldorf'tan Marsilya'ya getirildi. Fransa'daki yolcu uçağı kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları olay yerini ziyaret edecek, kazazede yakınlarından DNA örnekleri alınacak.



#Andreas Lubitz
#kaza
#uçak
9 yıl önce