|

Üçüncü ittifak

ABD ile İran arasındaki dolaylı işbirliğine yeni bir halka ekleniyor. Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede ortak hareket eden iki ülke, hemen ardından Yemen’de “Husi darbesi” ile aynı safta yer almaya başladı. “Düşman” ülkeleri buluşturan son hamle ise Boko Haram’a karşı savaş .

Yeni Şafak
04:00 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:23 - 1/02/2015 Pazar
Yeni Şafak
54 üyeli Afrika Birliği, Nijerya’nın kuzeyini işgal eden Boko Haram’la mücadele için bölgeye 7 bin 500 asker gönderme kararı aldı. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen zirvede, Boko Haram örgütüyle mücadele için Nijerya’ya uluslararası güç gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. Diğer taraftan Afrika Birliği’nin Boko Haram’la savaşmak üzere Nijerya’ya uluslararası askeri güç gönderme kararı uzun süreli düşmanları bir kez daha ortak bir zeminde buluşturacak. 

IRAK VE YEMEN GİBİ

İran, “Afrika Birliği ile de terörle mücadele konusunda işbirliği yapmaya hazırız” mesajını verirken, ABD yönetimi de, Nijerya’ya gönderilecek askerlere teknik destek, askeri eğitim ve teçhizat yardımı yapacaklarını açıkladı. Yemen’de İran destekli Husi militanlar için “meşru seçmen” diyen ABD ile El Kaide’yi düşman olarak gören Husiler arasında halihazırda perde arkasında işbirliği olduğu belirtiliyordu. Irak’ta ise yerel güçleri, İran’ın önemli askeri birimi olan Kudüs Gücü organize ediyor. 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin yanı sıra İran da hava saldırıları düzenliyor.  

‘2015’te dış müdahale’ tahmini! 

İran “yardım” için kolları sıvarken, diğer taraftan ABD yönetimi de Afrika Birliği askerlerine teknik destek, askeri eğitim ve teçhizat yardımı yapacaklarını açıkladı. ABD’nin “Boko Haram” ile mücadelede ön saflarda yer alma çabası, Washington’ın geçmiş yıllardaki girişimlerini hatırlatıyor. Wikileaks belgeleri ve istihbarat raporlarına göre Afrika'da petrol devi Nijerya’nın geleceğinin 2000’lerde belirlendiği ortaya çıkmıştı. ABD’nin 2005 raporunda bu ülkenin önce ‘Pakistanlaşacağı’, ardından da 2015’te dış müdahaleye uygun hale gelecek şekilde istikarsızlaşacağı ve pek çok bölgede sonu gelmeyen bir koasa sürüklenebileceği uyarısında bulunulmuştu. Wikileaks belgelerinde Boko Haram’ın saldırılarını artırması için Cezayir merkezli CIA’nın, 2011’de ‘bazı kesimlerle’ uzun vadeli işbirliği anlaşması imzaladığı, 2009 tarihli bir belgede de CIA’nın, Boko Haram’ın bir saldırısını tam 2 ay öncesinden ‘tahmin ettiği’ görülüyordu. 


Kerry'den sürpriz ziyaret

Nijerya ile yakından ilgilenen ABD adına geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı John Kerry bu ülkeye ziyarette bulunmuş ve 14 Şubat’ta yapılacak seçimler öncesi Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın yanı sıra muhalif liderlerle bir araya gelmişti. 


'Bunlar bir paranın iki yüzü'

Afrika Birliği Zirvesi’nde Boko Haram ile mücadelede Afrika’yı desteklediklerini belirten İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Ortadoğu’daki terörist gruplarla mücadelede İran büyük sorumluluk yüklendi. Afrika Birliği ile de terörle mücadele konusunda işbirliği yapmaya ve yardımlaşmaya hazırız” diye konuştu. Abdullahiyan, 24. Afrika Birliği Liderler Zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, IŞİD’in oluşumunda Batılı istihbarat örgütlerinin bulunduğunu ileri sürerek, “Radikal tekfirci düşünceyi benimseyen IŞİD ile Boko Haram bir paranın iki yüzüdür” dedi.

#Boko Haram
#Nijerya
#ABD
#IŞİD
#İran
9 yıl önce