|

Ukrayna AB'ye üye olamayacak

Almanya Başbakanı Merkel, Ukrayna'nın gerekli koşulları yerine getirmeden Avrupa Birliği üyesi olamayacağına işaret ederek, AB üyeliği için yeterli standartlara ulaşmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Yeni Şafak
14:09 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:15 - 21/05/2015 Perşembe
AA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın gerekli koşulları yerine getirmeden AB üyesi olamayacağına işaret etti.



Berlin'de Federal Meclis'te konuşan Merkel, "Ukrayna, ilk başta öngörülen koşulları yerine getirmeli ve Avrupa Birliği standartlarına yaklaşmalı" dedi.



Ukrayna vatandaşları için vize kolaylığıyla ilgili de açıklamada bulunan Merkel, "Vize kolaylığı, tüm koşullar yerine getirilirse mümkün olur" ifadesini kullanarak, bununla ilgili sene sonuna kadar karar çıkmayacağını kaydetti.



Ayrıca Rusya'nın yakın zamanda yeniden G7'ye dahil olmayacağını ifade eden Merkel, "Rusya, uluslararası hukukun değerlerini kabul etmedikçe ve ona göre hareket etmedikçe, G8 formatına yeniden dönülmesi düşünülemez" diye konuştu.



Merkel, G7'nin aynı değerleri paylaşan bir topluluk olduğuna vurgu yaparak, uluslararası hukukun ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı göstermenin buna dahil olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'daki eyleminin bununla bağdaşmadığını belirtti.



Ukrayna Dışişleri Bakanı Pawel Klimkin, "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, ülkesi için net bir AB üyeliği perspektifi talebinde bulunmuştu.



Klimkin, Letonya'nın başkenti Riga'da bugün başlayacak AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyesi olmak için uygun olduğu yönünde kesin teminat istediğini belirtmiş ve ülkesinin acil birAB perspektifine ihtiyacı olduğunu kaydetmişti.



AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi, bugün AB Dönem Başkanı Letonya'nın başkenti Riga'da başlayacak. Zirveye bazıAB üyeleriyle Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna devlet ve hükümet başkanı düzeyinde katılacak.



#Almanya Başbakanı Angela Merkel
#Avrupa Birliği
#Ukrayna
9 yıl önce