|

Ulusal trajedi

Taliban, Kuzey Veziristan’da verdiği kayıpların intikamını almak için Peşaver’de bir okula baskın düzenledi. Çoğu küçük çocuk 132 öğrenci ile 9 öğretmen öldürüldü, 150’den fazla kişi de yaralandı. Son yılların en kanlı saldırısına sahne olan Pakistan'da 3 günlük yas ilan edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:45 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Bir yandan Taliban’la mücadele operasyonlarına hız verirken diğer yandan da kalkınma hamleleri atmaya çalışan Pakistan, son zamanların en kanlı eylemi ile sarsıldı. Ülkenin kuzeybatısındaki Peşaver kentinde askeri yetkililerin ve ordu mensuplarının ailelerinin çocuklarını gönderdiği özel bir okula baskın düzenleyen Taliban dehşet saçtı. Saldırı sırasında 500 kadar öğrencinin bulunduğu okulda bazıları kaçmayı başarırken, 7 kişi oldukları belirtilen militanların rehin aldığı onlarca çocuk ise kendilerine doğrultulan silahların önünde can verdi. 

ÖLÜMÜ GÖRDÜLER

3 ila 18 yaş aralığında çocukların ilköğretimden üniversiteye kadar eğitim aldığı okula operasyon düzenleyen Pakistan ordusu özel birlikleriyle militanlar arasında çatışmalar yaşandı. Dehşet anları, okuldan kaçabilen küçük çocukların gözlerinden okunurken, saldırının bilançosu ise geçen her dakika ile birlikte korkunç boyutlara ulaştı. Army Public School adlı okuldaki kanlı baskında çoğunluğu küçük yaşta 132 öğrenci ile 9 öğretmen hayatını kaybetti, 150’den fazla kişi de yaralandı. Saatlerce süren operasyon sırasında art arda patlamalar duyuldu. Okulun tepesinde havalanan helikopterler de saldırganların kaçmasına göz açtırmadı. Pakistan Ordu Sözcüsü Tüm General Asıf Selim Bacva, operasyon sırasında 7 teröristin öldürüldüğünü açıkladı. Mahalli medya, saldırganların birçok seviyede eğitim verilen okul kompleksinin içine Pakistan ordusu üniformasıyla girdiğini aktardı.

‘SİZİN DE CANINIZ YANSIN’

Saldırıyı üstlenen Pakistan Taliban örgütünün sözcüsü Muhammed Horasani, “üzerlerinde bomba bulunan üyelerinin okula girerek saldırıyı düzenlediğini” söyledi. Horasani saldırıyı, “hükümet tarafından Kuzey Veziristan’da halen devam eden operasyonlarda öldürülen Taliban üyelerinin intikamını almak için yaptıklarını” belirterek, “Ordu bizim ailelerimizi hedef alıyor. Onların da acımızı hissetmesini istedik” sözlerini sarf etti. Küçük yaşta onlarca çocuğun katledildiği olay sonrası Horasani’nin açıklamasında, “Hedefimiz ordu mensuplarıydı. İntihar bombacılarımıza ‘çocuklara zarar vermeyin’ demiştik” ifadelerini kullanması ise inandırıcı bulunmadı. Taliban’ın bir okula saldırması örgütün yeni bir taktiği olarak yorumlanıyor.

Evlatlarımı kaybettim

Baskın üzerine vakit kaybetmeden bölgeye giderek ve ordunun düzenlediği operasyonu bizzat yöneten Pakistan Başbakanı Navaz Şerif , “İslamabad’a geri dönemem. Vahşilerin yaptığı ulusal bir trajedi. Onlar benim evlatlarımdı. Kaybettim onları” ifadelerini kullandı. Okul baskınının yaşandığı Peşaver’de, Hayber Paktunhva eyalet başbakanlığında basın mensuplarına konuşan Şerif, “Teröre karşı operasyon son safhasına girmiştir. Zarb-e Azb operasyonu, son terörist yok edilene dek devam edecektir” dedi. Yüzlerce öğrencinin eğitim gördüğü okula düzenlenen baskını “haince” diye nitelendiren Şerif, halktan saldırılara karşı dayanışma içerisinde olmalarını istedi. Navaz Şerif, baskın nedeniyle ülke genelinde 3 günlük yas ilan ettiğini söyledi.


Koridorlar çocuk cesetleriyle doldu

Saldırıdan kurtulan öğrenciler, miltanların etrafa rastgele ateş açtığını, küçük yaşta öğrencilerin de öldüğünü söyledi. Öğrencilerden Arshad Khan isimli bir çocuk, Russia Today kanalına yaptığı açıklamada, “7-8 kişi bize saldırdı. Sonra bir asker geldi, müdürümüzden ve öğretmenlerimizden öğrencileri yerleşkenin dışarısına çıkarmalarını istedi. Konferans salonuna toplandılar ve çatışmalar bitene kadar dışarı çıkamadılar” dedi. Muhammed Naeem adlı bir diğer öğrenci de, “Ateş açılmasıyla birlikte öğretmenlerimiz yere eğilmemizi istedi ve sınıfların köşelerine saklandık. Bir saat sonra saldırı azaldı ve askeri bir görevli gelerek bizi kurtardı. Ancak okuldan çıkarken koridorlarda arkadaşlarımızın cesetlerinin yığıldığını gördük. Bazılarında 3 ya da 4 kurşun yarası vardı. Kan akıyordu” ifadelerini kullandı.


7 yıl sonra en kanlı saldırı

Orduya ait okula düzenlenen Taliban saldırısı, eski Başbakanı Benazir Butto’nun 8 yıllık sürgünden dönüşüne katılan konvoyuna Karaçi yolunda düzenlenen, 139 kişinin öldüğü, 250’den fazla kişinin de yaralandığı 18 Ekim 2007 tarihindeki bombalama eyleminden bu yana Pakistan’ın şahit olduğu en kanlı baskın oldu. Butto da o saldırıdan 2 ay sonra Ravalpindi’de düzenlenen suikastta hayatını kaybetmişti. 


 


Zarb-e Azb’da büyük kayıp verdiler

Pakistan ordusunun 15 Haziran’dan itibaren Kuzey Veziristan’da yerli ve yabancı uyruklu Taliban militanlarına karşı başlattığı Zarb-e Azb isimli operasyonda, şimdiye kadar yaklaşık bin 500 militan etkisiz hale getirildi. Bombalı saldırılar ve silahlı çatışmalarda 100’ü aşkın asker de yaşamını yitirdi.


Türkiye bir gün yas ilan etti

Türkiye, Peşaver’deki saldırı nedeniyle bugün uygulanmak üzere 1 günlük “milli yas” ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da terör saldırısından sonra, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif’i arayarak üzüntüsünü bildirdi.Başbakan Davutoğlu da mevkidaşını arayarak taziye diledi.

#Taliban
#Pakistan
#saldırı
9 yıl önce