|

'Umarım sonuçlandırırız'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 5+1 ülkeleri ile yürüttükleri nükleer müzakerelerde, çerçeve anlaşma için belirlenen sürenin dolmasına ilişkin, "Umarım çalışmayı çarşamba günü sonuçlandırabiliriz ve taslak hazırlama sürecini başlatabiliriz" dedi.

Yeni Şafak
10:12 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:27 - 1/04/2015 Çarşamba

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen süre doldu.



Zarif, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Sabah 7.30'dan beri çalışıyoruz. Bütün delegeler için uzun bir gün oldu. Çok şey başardık. İnsanların dinlemeye ve sabah erkenden görüşmelere tekrar başlamaya ihtiyacı var. Umarım çalışmayı çarşamba günü sonuçlandırabiliriz ve taslak hazırlama sürecini başlatabiliriz" diye konuştu.



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran ve 5+1 ülkeleri, bütün ana konularda anlaşmaya vardı" diye konuştu.



İran ile nükleer müzakerelerde çerçeve anlaşma için belirlenen 31 Mart tarihi aşıldı. Görüşmeler, son günde gece yarısına kadar devam etti ve çarşamba gününe sarktı.



Gece yarısına kadar müzakere


Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, dün yaptığı açıklamada, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerin gece yarısına kadar yapıcı olarak sürmesi gerektiğini ve gerekli görülmesi durumunda görüşmelere yarın da devam edebileceklerini söylemişti.



Varılması hedeflenen ortak mutabakat ile tarafların 3 ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvim ise 1 Temmuz.



Dışişleri bakanları seviyesinde yürütülen müzakerelerin son turunda yetkililer, sona yaklaşıldığını ve anlaşmaya yakın olduklarını ancak hala bazı önemli konuların çözülemediğini ifade etti.



Çin'den müzakere yorumu: Çıkmazda


Reuters'ın haberine göre, Çin, tüm müzakere girişimlerine rağmen, nükleer müzakerelerin bir çıkmaz içinde olduğunu söyledi.



Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, İran ile 5+1 ülkeleri arasında Lozan'da devam eden nükleer müzakerelerden ayrıldı.



İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için nükleer çalışmaların öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında ise nükleer programı üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.



Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran, varılacak anlaşmaya uymazsa BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasını istiyor.



#iran
#cevad zarif
#Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'
#iran nükleer müzakereler
9 yıl önce