|

UNICEF 8 silahlı grup ile anlaştı

UNICEF, "çocuk askerleri" serbest bırakması için Orta Afika Cumhuryeti'ndeki 8 silahlı grupla anlaşma imzaladı. UNICEF en son 2014 yılında 646'sı kız 2 bin 800 çocuğun serbest bırakılmasını sağlamıştı.

Yeni Şafak
11:12 - 6/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:31 - 6/05/2015 Çarşamba
AA

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile 8 silahlı grup arasında "çocuk askerlerin" serbest bırakılması için anlaşma imzalandı.



Orta Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen Bangui Forumu'nda, UNICEF ile 8 silahlı grup arasında imzalanan anlaşmaya göre, şimdiye kadar kaçırılan tüm çocuklar serbest bırakılacak.



Anlaşmaya imza atanlardan silahlı Yenilenmiş Seleka Hareketi'nin Başkanı Muhammed Musa Daffan, "Bu anlaşmayı imzalayarak silahsızlanma konusunda ne kadar istekli olduğumuzu göstermiş olduk" dedi.



UNICEF'in Bangui Temsilcisi Malick Fall, imzalanan anlaşma ile çocukların bir an önce serbest bırakılması ve ailelerine kavuşması konusunda büyük bir adım atıldığını vurguladı.



Fall, serbest bırakılacak çocukların yaşlarına ve eğitim durumlarına göre alternatif bir eğitim sisteminin oluşturulması için eğitim bakanlığı ile görüştüklerini de ifade etti.



Foruma katılanlar arasında bulunan Savunma Bakanı Marie Noelle Koyara ise güvenlik reformu konusunda hükümetin önceliklerini gösteren bu gelişmeden duydukları memnuniyeti dile getirdii.



UNICEF'in verilerine göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6 bin-10 bin çocuk ülkede yıllardır etkili olan silahlı gruplarca kaçırıldı. Bu çocuklardan bazıları asker olarak yetiştiriliyor, bazıları cinsel istismara uğruyor.



Yardım fonu, 2013'te 500'den fazla çocuğun, 2014'te ise aralarında 646 kızın bulunduğu 2 bin 800 çocuğun serbest bırakılmasını sağlamıştı.



Bangui Forumu'na, silahlı grupların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 600 yerli ve yabancı yetkili katılıyor.



Barış, güvenlik, yönetim, uzlaşma ile ekonomik ve sosyal kalkınmaya ilişkin anlaşmaların imzalanmasının öngörüldüğü forum, 11 Mayıs'ta sona erecek.



Müslüman Seleka grubunun aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.



Bozize'nin mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra Hristiyan Anti-balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.



#UNICEF
#Orta Afrika
#silahlı gruplar
9 yıl önce