|

Üniversite sınavına çadırda hazırlanıyor

İsrail'in son saldırılarından sonra yaralarını sarmaya çalışan Gazze'de hayat bir şekilde devam ediyor. Günün sadece birkaç saatinde elektriğin verildiği Gazze'de, lise son sınıfta okuyan öğrenciler, çadırlarda üniversite sınavına hazırlanmaya çalışıyor.

Yeni Şafak
12:25 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 09:35 - 29/05/2015 Cuma
AA

İsrail'in geçen yılki saldırılarında harabeye dönen ve henüz imar faaliyetlerinde ilerleme kaydedilemeyen Gazze'de öğrenciler, üniversiteye giriş hayallerini çadırlarda kuruyor. İçinde bulundukları durum nedeniyle iyi bir eğitim-öğretim hayatı geçiremeyen öğrenciler, kendi çabalarıyla eksiklerini tamamlamaya çalışıyor.



"Çadırda çalışmak zorundayım"


Ambargonun getirdiği zor şartlar altında eğitim mücadelesi veren 17 yaşındaki Filistinli Abdullah el-Hasri, İsrail'in geçen yıl düzenlediği saldırılarda evlerinin yıkıldığını, 11 kişilik ailesiyle küçük bir eve kiraya çıktıklarını belirterek, "Gürültü ve kalabalık nedeniyle orada çalışmam mümkün değil. Eski evimiz büyüktü bir köşeye çekilip ders çalışabiliyordum. Ancak şimdi çadırda çalışmak zorundayım" dedi.



"Evimiz yıkıldı"


Sınava zor şartlar altında hazırlanmaya çalıştığını belirten Hasri, "Eğitim hayatım boyunca böyle zor bir süreçten geçmedim. Yıkılan yuvamızın yerine naylondan ve kumaştan yapılmış bir çadırda sınava hazırlanacağım hiç aklıma gelmezdi" diye konuştu.




"Felaket bir dönemden geçtik"


Hasri, "Gazze'de hayat zor. Bir yandan ambargo bir yandan saldırılar ve yıkılan evler. İşgalciler bizi evsiz, barınaksız bıraktı. 3 metrelik bir çadırda vakit geçirmek gerçekten çok zor. Sıcağın yanında gündüzleri sokaktaki çocukların sesi geldiği için derse odaklanamıyorum. Bu şartlar altında sınavda ne kadar başarılı olurum bilmiyorum" ifadelerini kullandı.



Bir başka öğrenci Yusuf Şemlih, "Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde İsrail'in saldırılarının ardında bıraktığı şartlar altında yaşadıklarımız zordu. Bunun üzerimize olumsuz psikolojik etkileri oldu. Evimiz yıkılınca 8 kişilik ailemizle küçük başka bir eve kiraya çıktık. Ama ev küçük ve gürültülü olduğu için çalışmak için uygun ortam bulunmuyor. Sınava hazırlanmak için sakin, sessiz bir ortam olmalı" dedi.



Eğitim Öğretim Bakanlığı'nın lise öğrencilerinin yaşadığı bu şartları dikkate alması gerektiğini belirten Şemlih, "Felaket bir dönemden geçtik. Bunlar dikkate alınmalı" diye konuştu.



Gazze ve Batı Şeria'da lise son sınıf öğrencilerinin, üniversiteye giriş sınavını yarın yapılacak. Batı Şeria'dan yaklaşık 46 bin, Gazze'den de 35 bin öğrencinin katılması bekleniyor.



#gazze
#gazze öğrenciler
#gazze üniversite
9 yıl önce