|

Utanmaz polemiği

Yemen’de Şii militanlara verdiği destekle ülkeyi kaosa sürükleyen İran, Irak ve Suriye’de mezhep ayrımını körükleyerek Müslüman nüfusun katledilmesine yaptığı “yardımı” unuttu. İranlı Tümgeneral Caferi, “Suudi Arabistan utanmazca bütün İslami kuralları çiğneyerek Müslüman bir ülkeye saldırdı” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 22:44 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Suriye'de Beşşar Esed rejimine, Irak'ta ise Şii milislere verdiği destek ile savaşların seyrini değiştiren ve müdahaleci tavrı ile mezhep çatışmalarını körüklemekle eleştirilen İran, Yemen'deki operasyonlar nedeniyle Riyad'ı topa tuttu. Yemen'de Şii Husi işgaline silahla da destek veren Tahran yönetimi, Suudi Arabistan'ı “Müslüman bir ülkeye saldırmakla” suçladı. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik düzenlediği Kararlılık Fırtınası Operasyonu'na tepki gösteren İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, “Suudi Arabistan utanmazca bütün İslami kuralları çiğneyerek, bağımsızlık isteyen ve hegemonyacı sisteme karşı duran Müslüman bir ülkeye saldırdı. Bugün Suudi Arabistan, Yemen halkını bombalayarak katliam yapıyor. Suud Hanedanı'nın çöküşü yaklaşıyor” dedi.



DÜŞÜNCELER DEĞİŞECEK


Riyad'ı hainlikle suçlayan Caferi, "Devlet adamlarımız, geçmişte bazı maslahatlar nedeniyle Suudi Arabistan'la ilgili konuşmuyorlardı ancak Yemen'deki saldırıların ardından Suud Hanedanı'nın hain yüzü ortaya çıktı. Yetkililerimiz, Suudi Arabistan'la ilgili eski düşüncelerini bir kenara bırakmalı" ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ise son açıklamalarında, “İran nasıl olur da Yemen'de ateşkes çağrısı yapabilir! Biz Yemen'e, yönetimin meşruiyetini geri kazanmasına yardım için geldik. İran'ın ise Yemen ile ilgisi yok" demişti. Yemen'deki operasyonlarda 115 çocuğun hayatını kaybetmesi tepki çekmişti. Diğer taraftan İranlı komutanlar ile askerler Suriye'de rejim güçlerine destek vermeye devam ediyor. Irak'ta ise Şii milis gruplar, İranlı General Kasım Süleymani komutasında ilerliyor.



Karargahlara saldırı


Yemen'de Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun 21 Nisan'da bittiği açıklansan da saldırılar sürüyor. Koalisyon güçlerinin, ülkenin güneyindeki Şebve vilayetinde Husi Ensarullah hareketine ait askeri karargahlara yönelik hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Birkaç günden bu yana dağda konuşlanmış durumdaki tank ve zırhlı araçların vurulduğu saldırıların ardından bölgeden dumanların yükseldiğinin görüldüğü belirtildi. Öte yandan Taiz'in doğusuna düzenlenen hava saldırılarında, Husilere ait özel kuvvetler karargahı ve zırhlı araçlar ile 35. Tugay'ın


hedef alındığı kaydedildi.



Husilerle şartlı diyalog


Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, hükümetin Husi Ensarullah hareketiyle şartlı diyaloğa hazır olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Yasin, diyalog görüşmelerinin ön şartını “Husilerin ağır silahlarını bırakması ve siyasi bir oluşum olarak davranması” olarak açıklarken, muhtemel görüşmelere “suçlu” olarak tanımladığı devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah


Salih ve Husi lider Abdulmelik el-Husi'nin katılmasının söz konusu olmadığını da vurguladı.


#Kararlılık Fırtınası
#husiler
#yemen
9 yıl önce