|

Yemen operasyonunun detayları

Bir süredir iç karışıklığın devam ettiği Yemen'de, dün gece Suudi Arabistan öncülüğünde askeri operasyon başlatıldı. Havadan başlayan operasyon kapsamında, Husi militanların kampları bombalandı. Körfez ülkelerinin de destek verdiği müdahalenin amacı ise, İran'ın Ortadoğu'da genişletmeye çalıştığı etkisine engel olmak.

Yeni Şafak
12:01 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:51 - 26/03/2015 Perşembe

İran destekli Şii Husiler, Taiz ve Aden'i aldı. Suud Krallığı, Yemen'de askeri operasyon başlattı. Amaç, ülkenin meşru Cumhurbaşkanı Hadi Mensur'un Husi militanlar tarafından devrilmesini engellemek.



Aralarında 10 ülkenin bulunduğu Körfez ülkeleri de hava kuvvetlerine destek veriyor. 100 savaş uçağının başlattığı operasyonda kamplar bombalanıyor. Husiler Aden yakınlarındaki üsden çekildi. Operasyon, Şii Husilerin Aden'e gelmesinin ardından başladı.



Amaç İran etkisinin önüne geçmek


Siyasi analizciler, bu olayın, İran'ın Ortadoğu'da etkisinin arttığını gösterdiğini düşünüyor. Arap koalisyonunun amacı ise, İran'ın önünü kesmek.



İran'ın Yemen'e askeri anlamda müdahale edebilmesi, şu aşamada çok zor. Ama İran'ın yapmış olduğu, Şii güçlere destek vermesi. Buna tersinden bakıldığında ABD de, Suudi Arabistan'a destek verip, bu koalisyona Suud düzeyinde destek verebilir. Ancak Yemen'e asker göndermesi şu aşamada mümkün değil.



Yemen'e olası bir kara operasyonu olur mu, bu henüz çok kuvvetli bir ihtimal olarak gözükmüyor. Buradaki anahtar ülke, ABD. ABD, İran'ın Ortadoğu'da güçlü olmasını istemeyecektir. Dolayısıyla Ortadoğu'daki en önemli müttefiki Suud'a lojistik destek sağlayacaktır.



ABD Lojistik destek sağlayacak


ABD Başkanı Barack Obama, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Yemen'deki askeri operasyonlarda, askeri ve istihbat desteğini koordine etmek için ABD ile Suudi Arabistan "Ortak Plan Hücresi" oluşturdu.



























#iran
#yemen
#husiler iran
#suud yemen askeri operasyon
#yemen husileri
9 yıl önce