|

Yemen'de Cumhurbaşkanlığına hava saldırısı

Yemen'in Aden kentindeki geçici cumhurbaşkanlığı sarayına hava saldırısı düzenlendi. Görgü tanıkları, savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırıda, Aden'deki geçici cumhurbaşkanlığı sarayı ve çevresine 3'ten fazla füze düştüğünü ifade etti.

Yeni Şafak
14:27 - 25/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:54 - 25/03/2015 Çarşamba
AA
Arşiv
Arşiv

Yemen'de Komitelere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Halk Komiteleri, Ensarullah Hareketi (Husiler) militanları ile çatışmaya girmeden kentin kuzey girişinden çekildi.



Bu arada, Husi militanlarının, Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti tugay komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdığı iddia edildi.



Ed-Dali kentine doğru ilerlemeye çalışan Husi militanlarla güvenlik komiteleri arasındaki çatışmada ise 10 Husi militan öldü. Çatışmaların Dali'nin kuzeyindeki El-Vebeh bölgesinde halen devam ettiği belirtildi.



Aden kentinde yaşanan bu alarm durumu ile birlikte halk paniğe kapılırken, Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin "Tüm devlet kurumlarındaki çalışanlara ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmeyi" söylediği belirtildi.



Hadi'nin kaçtığı iddiaları yalanlandı


Hadi'nin, ''Aden'den kaçtığı'' iddiaları ise yalanlandı



Hadi'nin ülkeden kaçtığı yönündeki haberler yalanlayan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "Cumhurbaşkanı Hadi'nin Husi militanlarının Aden'e yaklaşması üzerine ülkeden ayrıldığı yönünde medyada yer alan haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtti.



Kaynaklar, "Hadi'nin Husiler'in Aden sınırına yaklaşması üzerine kentteki başkanlık sarayından ayrıldığını ve güvenli bir bölgeye nakledildiğini" ifade etti.



Aden'in kapısı Lahic


Husiler, Yemen'in güneyindeki Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki 31 bin nüfuslu Lahic'i ele geçirmişti. Kent, kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik önem taşıyor.



Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ''darbe" olarak nitelendirilmişti.



Cumhurbaşkanlığı sarayına hava saldırısı


Bu arada, Aden'de geçici cumhurbaşkanlığı sarayına hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.



Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırıda, Aden'deki geçici cumhurbaşkanlığı sarayı ve çevresine 3'ten fazla füze düştü.



Yemen dışişleri bakanından askeri müdahale çağrısı



Öte yandan, Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah, Arap Birliği'nden ülkesine "askeri müdahalede bulunma" çağrısı yaptı.



#yemen
#Aden
#Cumhurbaşkanlığı
9 yıl önce