|

Yemen'de ''Husi darbesi'' protesto ediliyor

Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de,Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet, "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle istifasını Cumhurbaşkanı Hadi'ye sunmuş fakat Hadi istifayı reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.Olayların ardından Sana ve İbb kentlerinde Husi karşıtı gösteriler düzenlenmeye devam ediyor.

Yeni Şafak
11:37 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 09:46 - 24/01/2015 Cumartesi
AA
Yemen'deki Husi ilerleyişi başkent Sana ve İbb kentinde protesto edildi. 


Sana Üniversitesi önündeki Değişim Meydanı'nda bir araya gelen protestocular, son günlerde ülkede yaşanan gelişmeler dolayısıyla Husileri protesto etti.


''Husi darbesine karşı devrim, Yemen devrimi! Husi terörüne hayır!'' şeklinde slogan atan protestocular, ülkede ''bir oyun oynandığını, kurbanın ise Yemen olduğunu'' belirtti.


İbb kentinde de yüzlerce kişi Husileri protesto etti. İbb Üniversitesi önünde toplanan göstericiler, Husi karşıtı slogan attı ve ''darbeyi kınayan'' dövizler açtı. 


Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. 


Başkent Sana'da yaşanan gerilimin ardından Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Hadi arasında, anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi konularında anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Daha sonra Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet, "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle istifasını Cumhurbaşkanı Hadi'ye sunmuştu. Hadi de bu gelişmenin ardından kısa süre sonra istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifasını reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.
#Yemen
#Husi Ensarullah Hareketi
#Husi darbesi
9 yıl önce