|

Yemen'de Husilerden barış isteği

Yemen'de Husiler, barış görüşmeleri için Cenevre'ye gitmeye hazır olduklarını açıkladı

Yeni Şafak
18:24 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:58 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Yemen'deki Yüksek Devrim Komiteleri Başkanı Muhammed Ali el Husi, iç savaşın sona erdirilmesini amaçlayan BM'nin arabuluculuğunda yapılacak barış görüşmeleri için Cenevre'ye gitmeye hazır olduklarını söyledi.



Aynı zamanda Yemen'deki Husi güçlerinin lideri Abdülmelik el Husi'nin kardeşi olan Muhammed Ali el Husi, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, barış görüşmelerinin ön koşulu olarak Husi isyancıların ele geçirdiği topraklardan geri çekilmesini talep ederek müzakereleri rayından çıkardığını savundu. Muhammed Ali el Husi, "Yemen halkını çözüme götürecek herhangi bir görüşmeyi engellemek için ön koşullar öne sürüyorlar" ifadesini kullandı.



Muhammed Ali el Husi, ilkelerinin diyalog olduğunu ve barış görüşmelerine itirazları bulunmadığını belirterek, "Bugün olan ise bunun tam tersi" dedi. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, barış görüşmelerinin hayata geçmesini sağlayacak hava saldırılarını durdurmayı kabul etmediğini savunan Husi lider, "Barış görüşmelerini reddeden ve başarısız olması için çalışan koalisyondur" dedi.



Muhammed Ali el Husi, BM'nin arabuluculuğundaki görüşmelerin kaldığı yerden başlaması gerektiğini kaydetti.



Yemen'de çatışmalara son vermek için BM'nin arabuluculuğundaki görüşmelerin son turu yıl başında Sana'da yapılmıştı. Bu dönemde Husiler, Cumhurbaşkanı Hadi'yi ev hapsinde tutuyordu. Görüşmelere, devlet başkanlığı konseyi dahil yeni parlamento ve hükümetin kurulması konuları dahildi. Muhammed Ali El Husi, bu görüşmelerde ihtilaflı meselelerden birinin de "Hadi'yi devlet başkanlığı konseyinin başında tutup tutmamak" olduğunu dile getirdi.



Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının ve denizdeki ablukasının, gıda, su, ilaç sıkıntısına yol açtığını ifade eden Husi lider, 69 gün süren saldırıların, ülkeyi bir felakete sürüklediğini sözlerine ekledi.



Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmeleri geçen ay sonunda ertelenmiş, görüşmeler için yeni bir tarih belirlenmemişti.

#Yemen
#barış görüşmeleri
#Cenevre
#Muhammed Ali El Husi
#Yüksek Devrim Komiteleri Başkanı
9 yıl önce