|

Yemen'de ordu ve militanlar çatışıyor

Yemen'in kuzey ve güney bölgelerinde ordu birlikleri ile silahlı gruplar arasında çatışmalar çıktı. Ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Husiler Cevf kentinde Yemen ordusuyla çatışırken güneyde etkin olan ayrılıkçı Güney Yemen Hareketi ed-Dali kentinde orduya ait noktalara saldırdı.

Aa
00:00 - 1/09/2014 Monday
Güncelleme: 16:43 - 1/09/2014 Monday
Yeni Şafak
Yemen'de ordu ve militanlar çatışıyor
Yemen'de ordu ve militanlar çatışıyor

Aşiret kaynaklarından alınan bilgiye göre, orduyu destekleyen Halk Savunma Komiteleri ve Husiler arasında ülkenin kuzeyindeki Cevf kentindeki Es-Sakiye bölgesinde dün geceden bu yana şiddetli çatışmalar yaşandı.

Çatışmalarda Husilere ait bir devriye ekibinde yer alan araçların tamamen tahrip edildiği, can kaybı ve yaralanma olaylarının yaşandığı kaydedildi.

Bölgeye şu anda sükunetin hakim olduğu ancak gelecek saatler içinde gerginliğin tekrar başlamasının beklendiği belirtildi.

Cevf kenti çatışmaların merkezi

Cevf kentinde son aylarda ordu ve Halk Savunma Komiteleri ile Husiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Barındırdığı doğalgaz ve petrol kaynaklarıyla ülke bütçesine en çok gelir sağlayan kenti Marib'e yakın olması nedeniyle Cevf stratejik önem taşıyor.

Merkezi Yemen'in kuzeyindeki Sa'da kentinde bulunan "Husi Hareketi", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı Husiler ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Yüzde 65'ini Şafii mezhebine mensup Sünnilerin oluşturduğu ülke nüfusunun yüzde 35'ini ise Zeydiyye mezhebine mensup Yemenliler oluşturuyor. İmam Maciduddin el-Mueydi, Muhammed el-Mansur ve Dr. Murtaza Mahatvari, Muhammed Abdulazim el-Husi gibi Zeydi otoriteler tarafından "gayrimeşru" ilan edilen Husi hareketinin, Şii Caferi mezhebine yakınlığıyla bilinen Carudiyye ekolüne mensup oldukları ve İran tarafından desteklendikleri iddia ediliyor.

Güney ayrılıkçıları da harekete geçti

Öte yandan Yemen'in Ed-Dali ilinde, orduya ait bir karargah ve kentin girişindeki güvenlik noktasına eş zamanlı saldırı düzenlendi.

Ordu kaynaklarından alınan bilgiye göre, "ayrılıkçı Güney Yemen Hareketi'ne mensup oldukları tahmin edilen" kişilerce ülkenin güneyindeki Dali'de eş zamanlı olarak orduya bağlı 33'üncü Zırhlı Tugay'a ait bir karargaha ve kentin girişindeki güvenlik noktasına saldırı düzenlendi.

Saldırının ardından taraflar arasında hafif silahlarla çatışma yaşandığı belirtilirken, ölü ve yaralı olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Olaya ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

2013'ün sonundan beri 33'üncü Zırhlı Tugay ve ayrılıkçı Güney Yemen Hareketi'ne bağlı "Güney Direnişi" milisleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

10 years ago