|

Yemen'i yeme planı

ABD'nin açtığı "üçüncü cephe" Yemen için "koalisyon ortağı" İngiltere de vakit kaybetmeden devreye girdi. Detroit'teki saldırganın Londra bağlantısını bahane eden İngiliz hükümeti Yemen'deki "İslami radikalizmle mücadele için" uluslararası konferans düzenleneceğini açıkladı. Obama ise saldırganın Yemen el-Kaidesi bağlantılı olduğunu dün resmen açıkladı

Dış Haberler
00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 00:14 - 3/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Yemen'i yeme planı
Yemen'i yeme planı

Irak ve Afganistan'da "terörle mücadele" savaşından henüz çıkmadan ABD ve İngiltere "üçüncü cephe" Yemen'de yeni bir koalisyona hazırlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama ABD'deki uçağa saldırı girişiminde bulunan Ömer Faruk Abdulmutallib'in Yemen bağlantılı el-Kaide üyesi olduğunu dün ilk kez ilan etti. İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise Yemen'de "giderek artan İslami radikalizmle mücadele için" AB ve ABD'nin katılacağı uluslararası bir konferans düzenleneceğini açıkladı.

AFGANİSTAN İKİNCİ PLANDA

ABD'deki uçağa saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdulmutallib'in Londra'da yaşıyor olması İngiltere'nin de otomatikman devreye girmesini sağlamıştı. Şimdi Londra yönetimi 28 Ocak'ta yapılması planlanan Afganistan konferansını ikinci plana iterek aynı tarihte ve eşzamanlı olarak Yemen'i masaya yatıracak. Başbakan Gordon Brown sözkonusu "Yemen mücadele planını" dün yazılı olarak açıkladı.

YEMEN ARTIK "MEŞRU HEDEF"

Bir yıl önce özel bir CIA ekibini Yemen'e göndererek aslında buradaki "savaşını" o dönem başlatan ABD ise Başkan Barack Obama'nın açıklamasıyla Yemen el-Kaide'sini "meşru hedef" olarak ilk kez göstermiş oldu. Obama Detroit'teki saldırı girişiminden sonra dün ilk kez Abdulmutallib'in el-Kaide üyesi olduğunu ve Arap yarımadasında eğitim aldığını tespit ettiklerini açıkladı.



Doğu Afrika işgal ediliyor

Yemen, Etiyopya, Kenya, Somali derken ABD'nin, Doğu Afrika'yı bilfiil işgal ettiği dile getirilirken Yemen'in stratejik konumuna bakıldığında Obama'nın "yeni açılımının" neyi ifade ettiği kolayca anlaşılabilir: Kızıldeniz'in Aden Körfezi ile birleştiği hatta, tam karşıda Doğu Afrika ülkeleri Eritre, Etyopya, Sudan, Somali, Kenya önlü arkalı sıralanıyor. ABD bir yıldır Yemen'de, Şii gruplara karşı hava operasyonları düzenliyor.


Snowbama keyfi

Dünya buz keserken, Noel tatilini ailesiyle birlikte Hawaii'de geçiren ABD Başkanı Barack Obama'nın keyfine diyecek yok. Obama, yılın ilk gününde kızlarını dondurma yemeye götürdü. Yılın son gününde ailesini "Avatar" filmine götüren Obama önceki gün de kızları Sasha ve Maila'yla birlikte kendi adı verilen dondurmadan yedi. "Snowbama" isimli meyveli dondurmayı iştahla yiyen Obama gazetecilere renkli pozlar verdi.




14 yıl önce