|

Yeni Afgan parlementosu güven oyu aldı

Bugünkü oylama sonucunda Eşref Gani tarafından iki hafta önce sunulan Afganistan'ın yeni kabinesinde görev yapacak 25 bakandan 24'ü belirlenmiş oldu. Yeni kabinede 4 kadın bakan bulunuyor.

Yeni Şafak
16:00 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 13:08 - 18/04/2015 Cumartesi
AA

Afganistan parlamentosu, Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından yeni kabine için yaklaşık iki hafta önce sunulan 16 isme güvenoyu verdi.



Daha önce sekiz koltuğun sahibinin belli olduğu yeni kabine için hükümet tarafından parlamentoya sunulan 16 bakan adayı hakkında bugün parlamentoda güven oylaması yapıldı. Parlamentoya sunulan tüm bakan adayları milletvekillerinden güvenoyu almayı başardı. Devlet Başkanı Gani'nin söz verdiği gibi kabinedeki 25 bakanlık koltuğundan dördü kadınlara gitti.



Oylama sonucunda Afgan hükümetinin kabinesi yaklaşık altı ay sonra bir eksikle kurulmuş oldu. Ancak Afganistan'ın değişik bölgelerinde Taliban ve Afgan güvenlik güçleri arasından çatışmalar devam etmesine rağmen henüz ülkenin savunma bakanı belirlenmedi. Eşref Gani, iki hafta önce eski komünistlerden Afzal Lodin'i savunma bakanı adayı olarak seçmişti. Ancak Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah arasındaki fikir anlaşmazlığından dolayı Lodin adaylıktan vazgeçmişti.



Yaklaşık iki ay önce Devlet Başkanı Gani, kabinenin kurulması için 25 bakan adayını parlamentoya güvenoyu için sunmuş, ancak sunulan bakan adaylarından sadece sekizi güvenoyu alabilmişti.



Afganistan kabinesinde bugünkü güven oylamasında Ticaret ve Sanayi Bakanlığı için Humayon Rasa, Bilgi ve Kültür Bakanlığı için Abdul Bari Cahani, Tarım Bakanlığı için Asadullah Zamir, Sınır ve Aşiretler Bakanlığı için Mohammad Gulam Mangal, Bayındırlık Bakanlığı için Mahmud Balig, Ekonomi Bakanlığı için Abdul Setar Murad, Ulaştırma Bakanlığı için Mohammadullah Bataş, Eğitim Bakanlığı için Hanif Balhi, Kentsel Kalkınma Bakanlığı için Sadaadet Mansur Naderi, Adalet Bakanlığı için Abdul Basir Anver, İletişim ve Teknoloji Bakanlığı için Abdul Razak Vehidi, Enerji Bakanlığı için Ali Ahmed Osmani, Yükseköğretim Bakanlığı için Feride Mohmand, Sosyal İşler ve Şehitler Bakanlığı için Nesrin Uryahel, Kadın Bakanlığı için Delbar Nazeri ve Uyuşturucu ile Mücadele Bakanlığı için Selamet Azimi aday gösterilmişti.



Afganistan'da ikinci turu 14 Haziran 2014'te yapılan seçimlerin ardından adaylardan Abdullah Abdullah seçim sonuçlarını reddetmiş ve ABD'nin girişimleri sayesinde Gani ve Abdullah, ulusal birlik hükümeti kurmak ve iktidarı yarı yarıya paylaşmak üzere anlaşmıştı.



Hükümetin yeni kabinesinde görev yapan bakanların yarısı Gani, yarısı da Abdullah tarafından belirlendi.



#Afganistan
#Eşref Gani
#Afganistan parlementosu
9 yıl önce