|

Yeni kral ile İran Suud ilişkileri

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ölümünün ardından tahta geçen Selman bin Abdulaziz döneminde İran ile Suudi Arabistan ilişkilerinin hangi yönde seyredeceği konusu İran kamuoyunda tartışılıyor.

Yeni Şafak
11:32 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:44 - 28/01/2015 Çarşamba
AA
Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ölümünün ardından tahta geçen Selman bin Abdulaziz döneminde İran ile Suudi Arabistan ilişkilerinin hangi yönde seyredeceği konusu İran kamuoyunda tartışılıyor.


İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Riyad'daki cenaze törenine katılması, Ruhani'nin başsağlığı ve ardından tebrik mesajı, iki ülke ilişkilerini tekrar gündeme getiriyor.


Reformistlere yakınlığıyla tanınan İran Radyo ve Televizyonu eski Başkan Yardımcısı ve eski Milletvekili Ahmed Purnecati, bu aşamada ilişkilerin iyileşmesinin mümkün olmadığına inanıyor.

Kral Selman daha radikal


Purnecati, "İçerisinde bulunduğumuz atmosfer göz önüne alındığında İran ile Suudi Arabistan ilişkilerinde bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Kral Selman, önceki kral Abdullah'a nazaran bölge siyaseti konusunda daha radikal bir siyasetçi" ifadelerini kullanıyor.


Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi'nin cumhurbaşkanlıkları dönemlerine göre iki ülke rekabetinin Suriye, Irak ve Bahreyn krizleri ile daha da derinleştiğini savunan Purnecati, "İki ülke, petrol fiyatlarının düşüşünü engellemek ve petrol piyasalarını dengelemek için OPEC'te işbirliği yapacak olursa ancak bu konu tarafların yakınlaşmalarına sebep olabilir." şeklinde konuşuyor. 


İran dış siyasetini yeniden gözden geçirmeli


Arap ülkeleriyle ilgili analiz yazılarıyla tanınan gazeteci yazar Mihirdad Firehmend ise iki ülke arasındaki rekabetin göründüğünden daha derin olduğunu ve şu an ilişkilerde yakınlaşmanın olmasını düşünmediğini söylüyor.  


"İki ülke ilişkilerinin gelişmesinin İran'ın bu konuda daha istekli olmasına bağlı olduğunu" belirten Firehmend, "İran, kendi dış siyasetini gözden geçirip köklü bir değişikliğe gitmez ve ilişkilerin gelişmesi için kararlı bir şekilde önceden adım atmaz ise ilişkilerde bir değişiklik olmasını beklemiyorum" işeklinde konuşuyor.


Rekabet derinleşti


Daha önce iki ülkenin, Lübnan'da istikrarın korunması adına Saad Hariri'nin başbakan olması konusunda anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Firehmend, "O günlerde ihtilaf bu kadar derin değildi. Fakat Suriye, Irak ve Yemen'deki olaylarla ihtilaf daha da derinleşti. Bu nedenle yakın gelecekte ilişkilerde bir iyileşmeyi beklemiyorum" şeklinde kaydediyor.


İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın cenaze törenine katılmış bu ziyaret hakkında, "Sadece 4 saat Suudi Arabistan'da kaldım. Programın yoğunluğu nedeniyle hiç kimseyle siyasi görüşmede bulunamadım. Biz her zaman bölgede istikrarın geliştirilmesi için dostlarımızla görüşmelere hazırız" ifadelerini kullanmıştı.


Zarif, Tahran’a resmi ziyarette bulunan Hırvat mevkidaşı Vesna Pusiç ile düzenlediği basın toplantısında da, ülkesi ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere dair bir soruyu, “İran ile Suudi Arabistan’ın ikili ilişkilerinde bir sorunları yok. Ancak bölgesel sorunların çözümü ve bölge halkına yardım edilebilmesi için İran ve Suudi Arabistan’ın ortak bir çözüm noktasında buluşması gerekli. İran İslam Cumhuriyeti’nin bu noktada hazır olduğunu bir kez daha ilan ediyorum” şeklinde cevaplamıştı.


Ülkenin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Kral Abdullah'ın ölümü münasebetiyle Suudi Arabistan halkı ve milletine baş sağlığı dilemiş, ardından Selman bin Abdulaziz'in Suudi Arabistan'ın yeni Kralı seçilmesine ilişkin bir tebrik mesajı yayınlamıştı.


Diğer taraftan sert açıklamalarıyla bilinen, Arap ve Afrika İşlerinden sorumlu İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Zarif'in Riyad'a gidişini sembolik bir ziyaret olarak nitelendirmiş, "Bu ziyaret iki ülke arasındaki ilişkiler kapsamında meydana gelmemiştir" ifadelerini kullanmıştı.
#iran
#Suudi Arabistan
#ilişkileri
#yeni kral Selman bin Abdulaziz
9 yıl önce