|

Yeni ülkeye binlerce başvuru

Hırvatistan ile Sırbistan arasında 7 kilometrekarelik alanda kurulan 'Liberland'a vatandaş olmak için binlerce kişinin başvuru yaptı.

Yeni Şafak
13:18 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:24 - 18/04/2015 Cumartesi
Diğer

Çek Cumhuriyeti vatandaşı Vit Yedliçka, Hırvatistan ile Sırbistan arasında kalan ve tarafsız bölge olduğunu öne sürdüğü küçük bir alanda 'Liberland' isimli 'devlet' kurdu. Yedliçka Hırvatistan'ın Zmeyavets şehriyle Sırbistan'ın Başki Monoştor şehirleri arasında kalan yedi kilometrelik bölgenin ne Sırbistan'a ne de Hırvatistan'a ait olduğunu, dolayısıyla 'tarafsız bölge' olduğunu savundu.Mottosu 'Yaşa ve diğerlerinin yaşamasına izin ver' olan devlet, vatandaşlık başvurularını liberland.org adlı internet sitesinden kabul etmeye başladı.



BBC Türkçe'den Tarık Demirkan'ın haberine göre, vatandaşlık koşullarıyla ilgili olarak da şöyle deniyor:



-Kim olduğunuzu ve neden Liberland vatandaşı olmak istediğinizi açıklayan bir mektup.


-Özgeçmiş.


-Geçerli kimlik kartı ya da pasaport fotokopisi. (Ad, soyad, cinsiyet, doğum tarihi, milliyet, veriliş tarihi ve ne zamana kadar geçerli olduğu dışındaki tüm bilgilerin üzeri çizilebilir. Bu bilgiler, Liberland vatandaşlarına verilecek kimlik kartlarında kullanılacaktır.)


-Gönderilen belgede daimi adres yoksa, bunu göndereceğiniz e-postanın konu bölümüne yazabilirsiniz. Mümkünse size ulaşabileceğimiz bir telefon numarası da verin.


-Başvurular tarih sırasına göre değerlendirilecektir. Sadece elektronik olarak iletişim kurabiliyoruz, çünkü posta gönderileri için Liberland'ın henüz bir adresi yok.



BM'ye başvuruda bulundu


Vít Jedlicka adlı Çek vatandaşı, hiçbir ülkenin hak iddia etmediği ve BM'nin eskiden tampon bölge olarak kullandığı bölgede kurduğu devletin tanınması için BM'ye başvuruda bulunmuştu.



Bayrağı ve devlet arması hazır olan Liberland'ın anayasası, katılımcılarla birlikte hazırlanacak. İnternet sitesinde yönetim şekli "Anayasal Cumhuriyet" olarak tanımlanan Liberland'da "gereksiz vergiler ve hayatı zorlaştıran bürokrasinin olmayacağı" vaadi yer alıyor.



#Vit Yedliçka
#Liberland
#BM
#liberland.org
9 yıl önce