|

Yunanistan'da koalisyon hükümeti kurulacak

Yunanistan'da dün gerçekleştirilen parlamento seçimleri dünya gündemine damgasını vurdu. Radikal sol Partisi Syriza'nın seçimlerden galip çıkması, çeşitli yorumları beraberinde getirdi. Syriza lideri Aleksis Çipras'ın seçimlerdeki başarısı konuşulurken ekonomik anlamda olumlu gelişmeler yaşanacağı da yapılan yorumlar arasında. Ülkede bugün başlayan yeni hükümet kurma görüşmeleri kapsamında ise, seçimlerin ikinci galibi Bağımsız Anel partisi lideri Kammenos "Çipras'a güveniyoruz" dedi.

11:47 - 26/01/2015 الإثنين
Güncelleme: 14:06 - 26/01/2015 الإثنين
AA

Yunanistan'da yapılan parlamento seçimlerinden galip çıkan Syriza, Avrupa Birliği ve IMF'ye karşı takındığı tavır ve 40 yaşındaki genç lideri Aleksis Çipras ile dünyanın konuştuğu bir gelişme haline geldi. Aleksis'in kişisel başarısının seçimlerden galip çıkmasında önemli bir rolü olduğu yorumları yapılırken, Syriza'nın politikalarının da gözardı edilemeyeceği açıkça ortada. 


"Euro birliğinin gözdağını devirdi"

Dünya basını da Syriza'nın zaferini manşetten duyurdu. Yunanistan'daki seçimleri "Yunan solcuların zaferi, Euro birliğinin gözdağını devirdi" başlığıyla manşete taşıyor. Haberde, çıkış anketlerine göre Syriza'nın çok önemli bir zafer elde ettiği belirtiliyor ve bu durumun Avrupa'daki benzer partilere ilham olabileceğini öne sürülüyor. "Syriza'nın tarihi zaferi, Yunanistan'ı Avrupa'yla ihtilafa sürüklüyor" ifadesini kullanan İngiliz Guardian gazetesi de, Yunan zaferinin Avrupa için bir tehdit olduğunu savunuyor.


Yunanistan'da SYRIZA lideri Aleksis Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde görüşen Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, görüşmenin ardından, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi. Yunanistan'da Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) Genel Başkanı Panayiotis Kammenos, seçimlerde birinci gelen Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ile koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı.


Bağımsızlardan Aleksis'e güvenoyu

Kammenos, Çipras ile olan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA'yı hükümeti kurması konusunda destekleme kararı aldığını belirterek, "Şu andan itibaren hükümet var. Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz. Başbakan, bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'a giderek yemin edecek ve hükümet üyelerini açıklayacak" dedi.


Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın bugün öğleden sonra SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ı kabul ederek hükümeti kurma yetkisi vereceği bildirildi.


Anel: Syriza ile işbirliği yaparız

Panayotis Kammenos liderliğindeki ANEL partisi, 2012 seçimleri öncesinde Yeni Demokrasi Partisi'nden (ND) ayrılan bir grup sağcı milletvekili tarafından kuruldu. Avrupa karşıtı bir politika izleyen ancak SYRIZA ile ideolojik açıdan büyük farklılıkları bulunan ANEL, seçim öncesinde parlamentoya girmesi durumunda SYRIZA ile işbirliği yapacağını açıklamıştı.


Yunanistan'da dün yapılan erken seçimlerde yüzde 4,75'lik oy oranıyla 13 milletvekili çıkaran ANEL, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformistler üyesi. ANEL, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya ile işbirliği yapıyor.

#yunanistan
#başbakan
#seçim
#Aleksis Çipras
٪d سنوات قبل