|

Yunanistan'da SYRIZA korkusu

SYRIZA’nın yükselişi ve AB yardım programından çıkma olasılığı, Yunanistan piyasalarında büyük çalkantıya neden oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanamamasının ardından erken seçim kararı endişeleri beraberinde getirdi. Erken seçim, Türk-Yunan ilişkilerinde de yeni bir durgunluk döneminin habercisi olarak nitelendiriliyor.

Yeni Şafak
12:40 - 30/12/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 10:50 - 30/12/2014 الثلاثاء
AA
Yunanistan parlamentosundaki  üç tur oylamada cumhurbaşkanının seçilememesi ve 25 Ocak'ta genel seçim yapılmasına karar verilmesi sonucu ortaya çıkan siyasi belirsizliğin, Yunan ekonomisinde gözlenmeye başlanan iyileşmeleri tersine çevirmesinden endişe ediliyor. 


Erken seçim ilan edilmesiyle yeni bir sosyo-ekonomik kriz dönemine giren Yunanistan'da son altı yıldır gözlenen ekonomik durgunluk sonucu Radikal Sol İttifak’ın (SYRIZA) yükselişi geçmesi ve buna paralel olarak 240 milyar Avroluk yardım paketinden çıkma olasılığı, ülkedeki borsa ve tahvil piyasalarında büyük çalkantıya, uluslararası piyasalarda da endişeli bekleyişe neden oldu. 


Uzmanlar, erken seçimin, Yunanistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu yardım programlarının sekteye uğramasına yol açabileceği uyarısında bulundu.  


Avro Kuşağı'ndan çıkma isteği


SYRIZA'nın yükselişini Yunan halkının AB’ye tepkili olduğu ve eski para birimi drahmiye dönmek istediği şeklinde yorumlayan uzmanlar, bunun da Yunanistan’ın Avro Kuşağı’ndan çıkma olasılığını güçlendirdiğine işaret etti.


Başkent Atinada'daki çevrelerde SYRIZA'nın iktidara gelmesi durumunda önceden açıkladığı programa bağlı kalarak memorandumları tanımamasının, Avrupa’da domino etkisi yaratarak, Avro Kuşağı'nın dağılmasını gündeme getirebileceği yorumları da yapılıyor.


SYRIZA lideri Aleksis Çipras, iktidara gelmeleri durumunda Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini, AB ve IMF'yle kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını açıklamıştı.


Erken seçimi Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) kazanması durumunda ise kalkınma programının uzatma süresinde Troyka ile anlaşma olasılığı yeniden gündeme gelecek. Ancak hükümet, yeni tedbirler içeren yasaları parlamentoya getirdiğinde sert kemer sıkma politikaları nedeniyle zaten zor durumdaki vatandaşların büyük bölümünün ve muhalefetin sert tepkilerini göğüslemek zorunda kalacak.


Türkiye-Yunanistan ilişkileri 


Son yıllarda ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan Yunanistan’ın yeniden erken seçime gitmesi, Türkiye ile ilişkilerde de yeni bir durgunluk döneminin yaşanacağı sinyallerini veriyor.


Erken seçim kararı, iç meselelerine yoğunlaşan Yunanistan'ın, Türkiye ile farklılıkların çözümüne yönelik radikal kararlar alması olanağını zayıflatıyor. Buna karşın yönetimin, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın başta turizm ve enerji olmak üzere çeşitli alanlara olumlu etkisini ve Yunan halkının Türk siyasetine ilgisini göz ardı etmeyeceği düşünülüyor. 


İkili ilişkilerde daha çok Ankara'nın inisiyatifiyle yaşanan olumlu gelişmelerin son dönemde Kıbrıslı Rumların tek taraflı hamlelerinden etkilenmesine karşın iki tarafın sorunların aşılmasında uzlaşıcı bir dil benimsediği gözleniyor.


Türkiye ve Yunanistan tarafından atılan adımlar, ikili ilişkileri güçlendirmeyi krizle mücadelede önemli bir fırsat olarak gören Yunan toplumunun büyük bir kısmı tarafından olumlu karşılanıyor.
#Yunanistan
#seçim
#cumhurbaşkanı
#analiz
#erken seçim
#senaryo
٪d سنوات قبل