|

Yunanistan'ın kaderi referanduma bağlı

Avro Kuşağı Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan ile ilgili bir sonuç çıkmadı. Toplantıda Yunanistan ile ilgili karar referandum sonrasına bırakıldı.

Yeni Şafak
22:01 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:14 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Avro Bölgesi Maliye Bakanları'nın telekonferans yoluyla görüştüğü Eurogrup toplantısında Yunanistan ile ilgili bir sonuç çıkmadı.



Toplantıda yapılan görüşmeler sonucunda Yunanistan ile ilgili alınacak kararın referandum sonrasına bırakılması kararlaştırıldı.



Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularının büyük bölümünü cevapsız bırakan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis banka mevduatlarıyla ilgili soru üzerine mevduatlar üzerinde “saç tıraşı" tabir edilen kesintilerin olmayacağını söyledi.



AB kreditörleriyle anlaşmanın sağlanıp sağlanamayacağı yönündeki soruya yanıt vermeyen Bakan Varufakis, aradaki anlaşmazlığın temel nedeninin borcun sürdürülebilirliği olduğunu kaydetti.



Referandum sonucu dikkate alınacak


Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, referanduma kadar Yunanistan'la müzakere etmeyeceklerini belirterek, "Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" dedi.



Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle telekonferans toplantısı yapan Avro Bölgesi Maliye Bakanları Atina'nın bu hamlesini "not etmekle" yetindi.



Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, telekonferans toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Mevcut siyasi durum, önceki tekliflerin (Yunanistan tarafından) reddedilmiş olması, pazar günü düzenlenecek olan referandum ve Yunan hükümetinin halka 'Hayır' kararını tavsiye etmesi karşısında bu aşamada yeni müzakereler için bir temel görmüyoruz. Önümüzdeki günlerde ne Avro Grubu düzeyinde ne de Yunan makamlarıyla (Troyka) kurumları arasında mali düzenlemelerle ilgili öneriler hakkında görüşmeler yapılmayacaktır. Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" dedi.



Dijsselbloem, Yunan halkının Avrupa'nın parçası olmak ve Avro Bölgesi'nde kalmak konusundaki güçlü kararlılığına rağmen bu ülkedeki mevcut durumdan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.



Çipras, Avro Bölgesi'ndeki ortaklarıyla AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye gönderdiği mektupta adalardaki KDV indiriminin devamı, emeklilik yaşının artırılmasının daha uzun bir zaman dilimine yayılması ve askeri harcamalardaki kesintinin esnetilmesi şartıyla kreditörlerin şartlarını kabul ettiklerini bildirmişti.



Bakanlık çalışanlarından protesto


Bu arada toplantıya geçilmeden önce Bakanlığın Sindagma Meydanı'na dönük cephesine bakanlık çalışanlarınca üzerinde “Şantaj ve kemer sıkma önlemlerine hayır" yazılı pankart asıldı.



Bir süre asılı kalan pankart güvenlik görevlilerince indirildi.



Tsipras halktan referandumda ret oyu kullanmasını istedi


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin mali yardım karşılığı istediği kemer sıkma tedbirler hakkında Pazar günü yapılacak referandumda Yunan halkından ret oyu kullanmalarını istedi.



Tsipras televizyonda yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında ret oyunun Avrupa veya euroyu reddetme anlamına gelmediğini, aksine kreditörler üzerindeYunanistan'a ekonomik anlamda sürdürülebilir bir teklifte bulunmaları için baskı yaratacağını söyledi.



Geçen haftaki referandum çağrısının ardından ülkedeki bankaları geçici olarak kapatmak zorunda kaldığı için baskı altında bulunan Tsipras, "Pazar günkü referandum ülkemizin euroda yeri olup olmadığı ile ilgili değil. Bundan kimsenin şüphesi yok" dedi.



#Eurogrup
#toplantı
#maliye bakanı
#Atina
9 yıl önce
default-profile-img