|

Zafer ulusal uzlaşıyla sürdürülmeli

Irak Meclis Başkanı Selim el-Ceburi, Tikrit'de kazanılan "zaferin" herşeyin bittiği anlamını taşımadığı ve ulusal uzlaşıyla benzeri zaferlerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak
12:09 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:13 - 2/04/2015 Perşembe
AA

Irak Meclis Başkanı Selim el-Ceburi, Tikrit'de kazanılan "zaferin", ulusal uzlaşıyla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.



Ceburi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Tikrit kentinin terör örgütü "DAEŞ'ten kurtarılması" dolayısıyla tebriklerini iletmek üzere Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi'yle bir araya gelen Ceburi, kazanılan "zaferin" herşeyin bittiği anlamını taşımadığını ve ulusal uzlaşının sağlanması gerektiğini ifade etti.



Iraklı liderlere göçmenlerin tekrar evlerine dönmesi için ciddi çalışmalar yürütme çağrısında bulunan Ceburi, "Bu zafer, Enbar ve Ninova'da elde edilecek zaferlerin ilki" dedi.



Sünni halkın yaşadığı Selahaddin vilayetinin merkezi Tikrit uzun süredir DAEŞ'in kontrolündeydi. Şii milislerin de yer aldığı Irak ordu güçleri, 2 Mart'ta Tikrit'i kurtarmak için operasyon başlatmış ancak DAEŞ'in intihar saldırıları, yol ve yerleşim merkezlerine çok sayıda patlayıcı yerleştirmesi nedeniyle ilerleme yavaşlamış ve operasyon durdurulmuştu. Şii milislerin çekilmesi şartıyla ABD'nin savaş uçaklarıyla destek vereceğini açıklaması üzerine Tikrit'i kurtarma operasyonu, 25 Mart'ta tekrar başlatılmıştı.



Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin, Tikrit'in güney ve batısını DAEŞ'ten temizleyerek kent merkezine ulaştığını bildirmişti.



#Irak
#Tikrit
#ulusal uzlaşı
9 yıl önce