|

Zaho'da Yezidilere AFAD sahip çıktı

Irak''ın Duhok ilinin Zaho ilçesinde yol kenarlarında ve parklarda yaşayan 270 Yezidi aile, AFAD'ın acil durumlar için kurduğu çadırlara yerleştirildi.

Aa
00:00 - 27/08/2014 Wednesday
Güncelleme: 14:05 - 27/08/2014 Wednesday
Yeni Şafak
Zaho'da Yezidilere AFAD sahip çıktı
Zaho'da Yezidilere AFAD sahip çıktı

IŞİD'in 3 Ağustos'ta Musul'un Sincar ilçesi ve çevresinde kontrolü ele geçirmesinin ardından binlerce Yezidi, kaçarak Duhok'un Zaho ilçesine geldi. Ailelerin çoğu, günlerdir parklarda ve yol kenarlarında kendi imkanlarıyla yaptıkları gölgeliklerde hayat mücadelesi veriyordu. Aşırı sıcaklar ve sağlıksız ortam, özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyordu.

Hali hazırda Duhok'ta 20 bin kişinin kalacağı kalıcı kamp çalışmasını sürdürün AFAD, Peşhabur Sınır Kapısı'na yakın Derebun bölgesinde açıkta kalan Yezidiler için geçici olarak 8 bölmeli 35 büyük tip çadır kurarak 270 aileyi bu çadırlara yerleştirdi.

Ankara'dan gelen AFAD heyeti, kampta kalan aileleri ziyaret ederek, durumlarını yerinde inceledi. Ayrıca sığınmacılara gıda dağıtımı yapıldı.

AFAD İyileştirme Daire Başkanı Abdullah Dilsiz, yaptığı açıklamada, Yezidilerin barınma ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması konusunda titizlikle çalıştıklarını belirterek, "Bu çadırlarda sadece alt yapı sorunu var. Duhok Valisi ve Zaho Kaymakamını ziyaret ederek durumu ilettik. Yerel makamların, kampın kanalizasyon, su ve elektrik ihtiyacını en kısa sürede tamamlaması için elimizden geleni yaptık. Burada kalan aileleri, daha sonra kalıcı kampımıza alacağız" dedi.

Türkiye'den, Irak'taki sığınmacılara gıda ve barınma için gerekli yardımların devam edeceğini aktaran Dilsiz, ayrıca ulusal ve uluslararası kuruluşların verecekleri tüm destekleri Irak'a

IŞİD'in saldırılarından kaçarak önce Sincar Dağı'na ardından Zaho'ya sığınan Yezidi Şimal Sait, başlarını sokacak bir yerleri olduğu için yaşadığı mutluluğu dile getirdi. İki haftadır eşi ve dört çocuğuyla yol kenarında çarşaftan yaptığı gölgelikte kaldıklarını anlatan Sait, "Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Başımızı sokacak bir yerimiz yoktu. Bu konuda bize destek olduğu için minnettarız" diye konuştu.

Bir başka Yezidi Halis İlyas da AFAD'ın yaptığı kampa yerleştikten sonra biraz rahatladıklarını kaydederek, "Hızlıca yapılan bu çadırlar, imdadımıza yetişti. Bu zor günlerde Türkiye'nin bu çadırları kurması bizim için çok iyi oldu" ifadesini kullandı.


10 years ago