|

Zarif: ABD'nin açıklamasını dikkate almıyoruz

Tahran'a resmi ziyarette bulunan Avustralyalı mevkidaşı Julie Bishop ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif: “ABD'nin askeri seçenek masada açıklamalarını dikkate almıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
14:46 - 18/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 11:57 - 18/04/2015 Cumartesi
AA

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'li yetkililerin "İran'a yönelik askeri seçeneğin hala masada olduğu" yönündeki açıklamalarını dikkate almadıklarını söyledi.



Zarif, Tahran'a resmi ziyarette bulunan Avustralyalı mevkidaşı Julie Bishop ile bir araya geldi.



Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Zarif, İran ile Avustralya'nın her zaman iyi ilişkilere sahip olduğunu belirterek, “Şimdi bu ilişkileri daha üst seviyelere taşıma zamanı. Bugün ortak endişemiz olan terörizm konusunu ele aldık. İkili ilişkilerin yanı sıra insan kaçakçılığı yapan yasa dışı grupların faaliyetleri hakkında görüştük. İnsan hakları konusunda görüş alışverişi yaptık. Bu bağlamda özellikle göçmenlerin koşullarını iyileştirebilmeyi umuyoruz" dedi.



ABD'li yetkililerin İran'a yönelik askeri seçeneğin hala gündemde olduğu yönündeki açıklamalarıyla alakalı soruya Zarif, “Alışkanlıkları terk etmek zordur. Artık askeri seçenek diye bir şey yok ve bu konu hakkında konuşulmaması daha iyi. Çünkü bu sözleri dikkate almıyoruz. İran ile anlaşmanın tek yolu müzakere ve İran'ın haklarını resmen tanımaktır" şeklinde cevap verdi.



Irak'ta ABD öncülüğündeki koalisyonun varlığı


Avustralya'nın Irak'ta DAEŞ'e karşı kurulan koalisyonda aktif rol almasına ilişkin soruyu ise Zarif, “DAEŞ ile mücadelenin Irak hükümeti tarafından yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye cevapladı. Zarif, ülkesinin de Irak'taki tüm faaliyetlerini Bağdat hükümetinin işbirliği ve bilgisi dahilinde gerçekleştirdiğini ifade etti.



Avustralya Dışişleri Bakanı Bishop aynı soru hakkında şunları söyledi:



“Irak hükümetinin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda Irak hükümetinin onayını alan, bu ülkede istikrarın sağlanabilmesi için takip ettiğimiz bir program var. İran'ın ve koalisyonun çabalarıyla Irak'ı güçlendirmeyi hedefliyoruz."



Avustralya'daki göçmenler konusuna da değinen Bishop, “İranlılar için on bin vize, ayrıca 8 bin geçici vize vermeyi öngörüyoruz. Ayrıca görüşmede bazı göçmenlerin geri döndürülmesi konusunu da ele aldık. Görüşmelere devam edeceğiz" diye konuştu.

#İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif
#Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop
#Tahran
9 yıl önce