|

Anadilde eğitim temel insan hakkıdır

Murat Aksoy
00:00 - 12/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:21 - 12/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Anadilde eğitim  temel insan hakkıdır
Anadilde eğitim temel insan hakkıdır

26. Abant Toplantısı sonuç bildirisinde, 'Yeni anayasada parlamenter sistem korunmalı, cumhurbaşkanının yetkileri daraltılarak devletin temsili görevleri demokratik klasik parlamenter sistemlerdeki konumuna kavuşturulmalıdır' denildi. Abant Palace Otel'de 9 Martta başlayan '26. Abant Toplantısı' sona erdi. Toplantıda, 'Vatandaşlık ve Kimlikler', 'Ana Dilde Eğitim', 'Üniter Devlet- Özerklik Dengesinde Yerel Yönetimler', 'Yeni Anayasada Cumhurbaşkanının konumu', 'İnanç Özgürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din dersleri' başlıklı oturumlar yapıldı.

ANA DİL HAKTIR

Toplantının sonuç bildirisi ise 'İnanç Özgürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Dersleri' başlıklı son oturumda yayımlandı. Sonuç bildirisinde ana dilde eğitimin hak olduğu belirtilerek şöyle denildi: 'İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan onuruna saygı dışında, anayasanın dibacesinde herhangi bir ifade olmamalıdır. Anayasada vatandaşlığı tanımlamaya gerek yoktur. Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümran olduğu mahallerde doğan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümran olmadığı mahallerde vatandaş anne ya da babadan olanların vatandaşlığı kanunla düzenlenir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı anne ya da babadan olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Ana dilde eğitim temel bir insan hakkıdır.”

KİMSEYE AYRIMCILIK YAPILAMAZ

“Anayasada ana dilde eğitimle ilgili herhangi bir kısıtlayıcı hüküm olmamalıdır. Anayasada farklı ana dillerde eğitim yapılma hakkı tanınmalıdır. Resmi dilin öğrenilmesi ve öğretilmesi şartı ile herkes eğitimde ana dilini kullanma hakkına sahiptir." Ayrıca bildiride hiç kimsenin dini inançlarından ve ifadesinden dolayı eğitimde, çalışma hayatında ve kamusal alanda ayrımcılığa uğratılamayacağı kaydedildi.



12 yıl önce