|

Hoca hastaneye sözleşmeyle dönecek

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, özel muayenehanesi olan ya da başka bir kurumda çalışan öğretim üyeleri için üniversitelerde 'sözleşmeli öğretim üyeliği' statüsüne geçileceğini söyledi. Yeni düzenlemeye göre tıp fakültesi hocaları, hasta muayenesi yapıp ameliyatlara katılacak; karşılığında saatlik ücret alacak

Antalya Ankara
00:00 - 17/10/2011 الإثنين
Güncelleme: 03:15 - 17/10/2011 الإثنين
Yeni Şafak
Hoca hastaneye sözleşmeyle dönecek
Hoca hastaneye sözleşmeyle dönecek

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, muayenehanesi olan ya da başka bir yerde çalışan öğretim üyeleri için üniversitelerde sözleşmeli öğretim üyeliği statüsüne geçileceğini söyledi. YÖK ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucu yeni yapılacak düzenleme ile "Tam Günden ayrılıp dışarı giden doktorların saat ücreti karşılığında üniversitede ders vermeleri, asistan yetiştirmeleri söz konusu" diyen Özcan, "Buna göre, saat ücreti 300 TL. Ancak 600 TL'ye kadar çıkabilir. Bir öğretim üyesi haftada 10 saatten ayda en fazla 40 saat çalışabilecek. Ameliyatlar da eğitimi içeriyorsa bu saatin içinde olacak. Zaten orada öğreniyor asistanlarımız. Düzenleme, ancak üniversiteden ayrılarak dışarıda çalışanlar için geçerli" dedi. 'Tam Gün' yasası ve son olarak çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sonrasında üniversite hastanelerinde görev yapan öğretim üyelerinin durumu, üniversite hastanelerinin yaşadığı sıkıntılar ve bu konularda yeni yapılacak düzenlemeyle ilgili bilgiler veren Özcan, özetle şunları şöyledi.

ESKİ UYGULAMA ÖĞRENCİ YETİŞMESİNİ ENGELİYORDU

Son çıkan KHK ile hekimlere verilen iki yıl ücretsiz izin hakkı yeni düzenleme ile kalkıyor. Yerine sözleşmeli statü getirilecek. Gerçekten bütün öğretim üyelerinin anlaşmalı statüye geçmesine bile yol açabilir. Sözleşmeli statüde çalışacak öğretim üyelerinin üniversite rektör, dekan, dekan yardımcısı gibi idari görev yapmaları da sözkonusu değil. Onlardan sadece hizmet alınacak. Mevcut sistemde aksayan yönler vardı. Bir öğretim üyesi 09.00-17.00 mesaisi yapar ve okuldan dönersermaye alırsa, dışarıda hiçbir faaliyet yapamaz ama 09.00-17.00 mesaisi yapar ve dönersermayeden pay almazsa, dışarıda her türlü şekilde çalışabilir. Bu, özellikle tıp fakültelerindeki eğitim sürecinin aksamasına neden oldu. Çünkü, bu hocalarımız 09.00-17.00 mesaisini yaparken hasta üzerinde herhangi bir işlem yapamıyorlardı. Mevzuat, yasaklıyordu. Bu uygulama sonrasında hem asistan hem de tıp öğrencisinin yetiştirilmesi tehlikeye girdi. Bunu çözebilmek için Sağlık Bakanımız Recep Akdağ ile diğer yetkililerle bir araya gelindi. Sözleşmeli statünün, buna bir çözüm olacağını düşünüyoruz.

FAKÜLTEYLE BAĞLAR KOPMAYACAK

Türkiye genelinde üniversitelerden ayrılan ya da dışarıda muayenehanesi bulunan öğretim üyelerinin tam sayısı elimizde yok. Sağlık Bakanı bu sayıyı 600-650 olarak açıkladı. Öğretim üyelerinin yeni tasarıya sıcak bakacağını düşünüyorum. Olmaya da bilirler. Ama pek çok hekimin üniversitede bu şekilde çalışmak isteyeceğini düşünüyorum. Çünkü, üniversite onlar için sadece hasta ile tanışma yeri değil, araştırmaların yapıldığı, projelerin yürütüldüğü bir yer. "Üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığına devredilebilir" şeklinde basında da yer alan haberlere ilişkin olarak YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Biz devredilmesini istemiyoruz" açıklaması yaptı. Üniversite hastanelerinin finansal açıdan iyi durumda olmadığının altını çizen Özcan, bakanlık ile malzeme alımında işbirliği yapılabileceğini, ancak devir işleminin söz konusu olmadığını belirtti.


YÖK ile mutabıkız

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tam gün düzenlemesiyle ilgili YÖK ile yürüttükleri çalışma çerçevesinde bir metin üzerinde mutabakata vardıklarını belirterek, "Üzerinde prensipte anlaştığımız husus, öğretim üyesi tamamen ilişkisini koparacak üniversiteden, ayrılmak, dışarıda çalışmak isteyen dışarıda çalışacak, ancak kendi fakültesinde sözleşmeli olarak teorik ve uygulamalı eğitim yaptırabilecek" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısıyla ilgili yeni düzenleme çalışması sırasında üzerinde durulan sözleşmeli yöneticiliğin uygulamaya geçirilmeyeceğini de bildiren Akdağ, "O bir başka bahara kalmış görünüyor" diye konuştu.

"Üniversite eğer ihtiyaç duyarsa, hocayla haftada belli bir saat anlaşma yapacak, hoca gelecek dersini anlatacak, ameliyata girmesi gerekiyorsa özel bir şey öğretmek için o ameliyata girecek, onu öğretecek, ondan sonra işine geri dönecek. Kadrosu üniversitede olmayacak. Yöneticilik de yapamayacak, oy kullanamayacak. Düzenlemedeki amacımız, üniversitede çalışan bir değerli öğretim üyesinin dışarıda çalışması sebebiyle vatandaşı dışarıya mahkum olmaktan, mecbur olmaktan kurtarmak ve işletmenin de gerilemesine mani olmak" ifadelerini kullanan Bakan Akdağ, sağlık sisteminde aksaklığa yol açan köhnemiş alışkanlıkları ortadan kaldırdıklarını kaydetti.






٪d سنوات قبل