|

ÖSS birincilerini Amerika kapıyor

ÖSS birincileri başarılı geçen lisans eğitimlerinin ardından soluğu Amerika'da alıyor. Bir daha da geri dönmeyi düşünmüyor. Eğitimleri halen Türkiye'de devam eden ÖSS şampiyonlarının da aklındaki ilk adres Amerika.

Orhan Turan
00:00 - 5/06/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:33 - 5/06/2008 Perşembe
Yeni Şafak
ÖSS birincilerini Amerika kapıyor
ÖSS birincilerini Amerika kapıyor

1999-2003 yıllarında ÖSS'de birinci olduktan sonra Türkiye'de lisans eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin tümü, akademik kariyerlerine ABD'de devam ediyor. 2004 -2006 yıllarında ÖSS birincileri ise halen Türkiye'deki lisans eğitimlerini sürdürüyor. Ancak onlar da lisansın ardından Amerika planları yapılor. Öğrencileri ABD'ye çeken en önemli faktör ise bu ülke okullarının birincilere sunduğu teklifler.

3 BİN DOLARLIK BURS

Halen Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıfını okuyan 2005 Sayısal-Sözel- Türkiye Birincisi İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu, 4 farklı yerden burs alıyor. Hacıahmetoğlu, aldığı bursların toplamının Bin YTL'yi geçmediğini dile getirirken, 1999 ÖSS birincisi Gökhan Mumcu, ABD'de sadece bir kurumdan aylık 3 bin dolar burs aldığını söylüyor. Mumcu, Türkiye'ye dönmeyeceğini belirtti.

MEZUNLAR ABD'DE

2000 yılı ÖSS birincisi Cengiz Pehlivan ise Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'ni okudu. Şimdi, Amerika'da Brown Üniversitesi'nde Teorik Parçacık Fiziği üzerine doktora yapmaya başladı. Burslu olarak ABD'de eğitim alan Pehlivan da Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyor.

2001 yılı Sayısal Birincisi Birinci Mert Poyraz Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün ardından Amerika'da eğitimini sürdüyor. 2002 Sayısal Birincisi Erkan Aktakka, ODTÜ'den 2006'da mezun olduktan sonra geçen yıl ABD'ye gitti. 2003 Sayısal-Sözel-EA Birincisi Emre Kaçar da Bilkent Elektrik-Elektronik Mühendisliğini'nin ardından Stanford Üniversitesi'nin sunduğu bursu seçerek Amerika'ya gitti.


ONLAR DA GİDİCİ

Şu an lisans eğitimleri süren öğrenciler de mezun olduktan sonra Amerika'ya gideceklerini söylüyor. 2004 Sayısal Birincisi Serhat Karahan Boğaziçi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünün ardından 'ABD'yi elbette düşünüyorum' diyor. 2005 Sayısal-Sözel-EA alanlarında Türkiye Birincisi İbrahim Gökhan Hacıahmetoğlu 'Yurt dışı için erken ancak yurt dışı eğitimiyle ilgili burslu iyi bir fırsat gelirse düşünürüm' diyor. Öte yandan 2006 ÖSS birincisi Okan Çalışkan Boğaziçi Makina Mühendisliği Bölümünde, 2007 yılı birincisi Ceren Durmaz da Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Bölümü'nde eğitimlerine devam ediyor. Her iki öğrenci de ABD'de eğitimi düşündüklerini söylüyor.




16 yıl önce