|

Rahat olun, erken yatın

Üniversiteye giriş sınavının ilk durağı olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yarın yapılıyor. 1 milyon 805 bin 433 adayın katılacağı sınav altı farklı paun türünden yapılacak ve en az 180 puan alan adaylar haziranda yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazanacak.

İstihbarat Servisi
00:00 - 31/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 04:21 - 31/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Rahat olun, erken yatın
Rahat olun, erken yatın

İki aşamalı üniversite sınavının ilk aşaması YGS yarın yapılacak. YGS'nin, LYS'lere etkisinin maksimum yüzde otuz beş civarında olduğunu belirten uzmanlar, YGS'nin telafi edilebilir özelikte bir sınav olduğunu hatırlatarak, 'Sınavın umulduğu gibi gitmemesi öğrencilerin motivasyonunu bozmamalıdır' uyarısında bulunuyor. Fem Dersaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, öğrencilerin son gün ağır hareketlerden kaçınmaları uyarısında bulunarak, “Sınav yerini görmeyen adaylar bugün mutlaka girecekleri sınav yerini görmeli ve erken yatarak uykusunu iyi almalı. Sınav sabahı ise trafik durumunu gözeterek en az 45 dakika önce sınav yerinde olmalı” uyarısında bulundu.

SINAV YERİNİ GİDİP GEZİN

Öğrenciler, bu yıl ilk defa ÖSYM'nin özel bir uygulamasıyla sınav yerlerini görebilecekler. ÖSYM, sınavdan bir gün önce özel görevlendirmeyle, sınavın yapılacağı tüm okulların açık olacağını ve öğrencilerin sınav salonlarını görebileceğini duyurdu. İkinci basamak sınavı olan LYS için bu sınavdan sadece 180 puan almak yeterli olacak. Bu puanı alamayan öğrenciler, ikinci basamak sınavına giremeyecek. Öte yandan YGS'nin, LYS'ye etkisi de en fazla yüzde 35 düzeyinde olacak.

ERKEN YATIP ERKEN KALKIN

Sınava girecek adayları uyaran uzmanlar, öğrencilere cumartesi günü her gün kalktıkları saatte kalkmalarını öneriyor. Cumartesi günü geç saatlere kadar yatmak, pazar gecesi uyuyamama sorununu oluşturabileceğinden, adayların cumartesi günü ağır hareket gerektiren sporlardan uzak kalmaları gerektiği belirtiliyor. Hafif bir gezinti ve öğrencilerin son gün sevdikleriyle bir araya gelmelerinin psikolojik olarak rahatlamaya yardımcı olacağını belirten uzmanlar, ağır olmamak koşuluyla hafif ders tekrarlarının da yapılabileceğini belirtiyor.


AiLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Öğrenciler sınavda başarılı olması için sınav öncesi psikolojik olarak iyi olmaları gerektiğini söyleyen Fem Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, ailelerin öğrencilerle kurdukları iletişim biçiminin de motivasyonda önemli bir etken olacağını belirterek, “Örneğin 'sana güveniyorum sen en iyi bölümlere layıksın, senin kazanamaman gibi bir ihtimali düşünemiyorum' gibi ifadeleri de öğrencinin morallerini olumsuz etkileyebilir. Bu tür ifadeler öğrenciye taşıyabileceğinden fazla yük yükler. Sınavlara hazırlık sürecinde aileler gence psikolojik olarak destek vermelidirler” dedi.


Nüfus müdürlükleri açık olacak

Nüfus cüzdanı olmadığı veya nüfus cüzdanında TC kimlik numarası, fotoğrafı bulunmadığı için sınava katılamayacak adaylar için Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın yapılacağı 1 Nisan Pazar günü, nüfus müdürlükleri açık olacak.




12 yıl önce