|

YGS yerine randevulu 4 sınav

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, üniversite sınavının öğrenciler üzerindeki baskısını azaltmak için yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Yeni Şafak'ın ulaştığı projeye göre, öğrenciler YGS yerine ÖSYM'den randevu alarak yılda 3-4 kez sınava girecek. Sınavlarda alınan en yüksek puan geçerli olacak

Fazlı Şahan
00:00 - 4/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:42 - 4/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
YGS yerine  randevulu 4 sınav
YGS yerine randevulu 4 sınav

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ünevirsiteye giriş hazırlığı yapan öğrencilerin sınav stresini azaltmak için YGS sınavı yerine 3 ya da 4 sınav yapılması için çalışma yürüttüklerini açıkladı. Ankara'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 1. Mütevelli Heyeti Toplantısı'na katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, gazetecilerin sorularını cevapladı. Samsun'da YGS stresine dayanamayıp kalp krizi geçiren öğrencinin hayatını kaybettiğinin hatırlatılması üzerine Dinçer, bu olayın kendilerini çok üzdüğünü söyledi. Böyle şeylerin olmasının en basit ifadeyle kendilerini yaraladığını kaydeden Dinçer, "Hele hele sınav arifesinde böyle hadiselerin olması, çocukların böylesine gergin bir ortamda imtihana giriyor olması bence bizim sınav sistemlerini gözden geçirmemiz için de gerekçe oluşturuyor” dedi.

Dinçer şunları kaydetti: “Nitekim özellikle üniversite sınavlarının, biz yılda bir kere yapılıyor olmasının toplumda gerçekten büyük bir basınç ve gerilim yarattığı kanaatini taşıyoruz. Bu se-beple üniversite sınavlarının yılda birden çok tekrarlanarak yapılabileceği bir ihtimal üzerinde de çalışıyoruz. Özellikle YGS'nin yılda en az üç ya da dört kez yapılması halinde bu gerginliğin ortadan kalkabileceğini düşünüyoruz. Bunun yapılıp yapılamayacağı ile ilgili altyapı çalışmaları sürüyor" şeklinde konuştu.


25 günlük izne yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, YGS öncesinde velilerin bilgisi dahilinde öğrencilerin 25 gün izinli sayılabildiği uygulamanın bu yıl da geçerli olup olmayacağı sorusu üzerine, eğitim sisteminde başarılı olmak isteniyorsa, çocukların hem ulusal hem de küresel düzeyde ihtiyaç duydukları bilgi ve yeteneği vermenin birinci şartının hem öğretmenin, hem de öğrencilerin sınıfta bulunmaları olduğunu söyledi. Dinçer, öğrencilere sahte sağlık raporu veren kurumların da gözden geçirileceğini belirtti.


İŞTE PROJENİN DETAYLARI

Bakan Dinçer'in açıkladığı projenin detaylarına Yeni Şafak ulaştı. İşte yeni sınav sistemi hakkında ipuçları:

* YGS sınavı yılda bir defa değil üç yada dört defa yapılacak.

* YGS'ye girecek adayların sınavı her hangi bir sebeple kaçırması halinde başka bir hakkı daha olacak. Aday yılda birkaç defa yapılan tüm sınavlara girme hakkı olacak.

* Girdiği sınavlardan hangisinde yüksek puan almış ise o puan dikkate alınacak. Hayata geçecek yeni sınav sistemi ile de öğrenciler de tek sınav stresinden kurtulmuş olacak.

* Bu durumda öğrenciler yılda bir kez YGS'ye girmek yerine üç ya da dört kez girecekler. Bu uygulamanın sadece YGS sınavı için geçerli olacak.

* ÖSYM de öğrencilerin sınavlarda sıkıntı yaşamaması için “randevu sınav sistemi”ni hayata geçirecek. Yeni sınav sistemine göre aday sınava girmeden önce ÖSYM'den randevu alacak.

* Her sınavda adaylara farklı sorular sorulacak. Öğrenciler girdikleri birden fazla sınavın hangisinden daha yüksek puan alırlarsa, yüksek olan puan geçerli olacak.

* Dünyada da uygulanmaya başlanan on-line sınav sistemine geçmeyi planlayan ÖSYM, güvenliğin üst düzeyde sağlandığı sınav merkezlerinde adayları sınava alacak. Böylece sınavların okullarda yapılması uygulaması da tarihe karışacak.




12 yıl önce