|

1’nci sınıflara da din dersi geliyor

19’uncu Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, Bakan Nabi Avcı’nın başkanlığında yapıldı. Genel kurulda; ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü dersinin konulması önerisi kabul edildi. Ayrıca turizm meslek liselerinden alkollü içki dersinin kaldırılması ve Osmanlı Türkçesi'nin sadece Anadolu imam hatip liselerinde zorunlu olması önerileri de kurulda kabul gördü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2014 Pazar
Güncelleme: 02:56 - 7/12/2014 Pazar
Yeni Şafak

Antalya’daki 19’uncu Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, Bakan Nabi Avcı’nın katılımıyla yapıldı. 4 gün boyunca komisyonlarda kabul edilen görüşler genel kurulda oylamaya sunuldu. İlk olarak “Haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları” ile ilgili maddeler oylandı. Daha sonra yapılan oturumda “Öğretmen niteliği arttırma” komisyonun önerilerinin tamamı kabul edildi. Ardından “Yönetici niteliğinin arttırılması” önerileri oylandı. Son olarak da “Okul güvenliği” komisyonunun aldığı kararların oylamaya sunuldu. Genel kurul görüşmeleri sona erdi. Genel kurulda alınan kararlar, tavsiye niteliği taşıyor. Bakanlık isterse uygulama hakkına sahip.


DERS SAATİ 35'TEN 30'A DÜŞECEK

İlk Genel Kurul görüşmesi ‘Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri’ konusunda yapıldı. Bu başlıkta komisyonda kararlaştırılan konular Genel Kurul’da görüşüldü. Genel Kurul’da bu alanda kabul edilen kararlar şöyle:

- İlkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflara zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konulabilecek.  İlkokullarda sabahçı- öğlenci şeklinde uygulanan ikili eğitim- öğretim yerine tekli eğitime geçilebilcek. 

- İlkokullarda haftalık ders saatinin 35’den 30’a indirilebilecek.  Görsel Sanatlar ve Müzik derslerinin haftada en az 2’şer ders saati olabilecek.  Trafik Güvenliği ve İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersleri haftalık ders çizelgesinden kaldırılabilecek.  Trafik Güvenliği dersi konularının Hayat Bilgisi dersi içinde, İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi konuları da Sosyal Bilgiler dersinde verilebilecek 

OSMANLICA İMAM HATİPLERE ZORUNLU

Fen Bilimleri dersinin adı Fen Bilgisi olarak değiştirilebilecek ve Fen Bilgisi dersiyle Sosyal Bilgiler dersleri ilkokul 4’üncü sınıftan itibaren programa eşit bir şekilde dağıtılabilecek.  Ortaokullarda da ikili eğitime son verilebilecek ve tekli eğitime geçilebilecek.  Ortaokullarda okutulan T.C. İnkilap Tarihi Atatürkçülük dersi programı gözden geçirilerek güncel anlayışlar ve yöntemler doğrultusunda yeniden yazılabilecek.


Dil ve Anlatım dersiyle Türk Edebiyatı dersleri birleştirilerek Türk Dili ve Edebiyatı şeklinde olması.


Hafız olmak isteyen öğrenciler için ortaokul eğitimine ara verme süresi bir yıldan iki yıla çıkabilecek. 

Tüm liselerde zorunlu olması alt komisyonda kabul edilen Osmanlıca Türkçesi dersi Anadolu imam hatip liselerinde zorunlu, diğer tüm liselerde ise eskiden olduğu gibi seçmeli olabilecek. 

'ALKOLLÜ İÇKİ' DERSİ  KALDIRILACAK

Turizm liselerinde okuyan öğrenciler 18 yaşın altında olduğu için okulda okutulan alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersi kaldırılabilecek.  Liselerde bir saat olan zorunlu din dersi iki saate çıkarılabilecek.   Kutlu Doğum Haftası, Muharrem ayı ve Aşure Günü, belirli gün ve haftalar kapsamına alınabilecek.  İlkokulda ‘Serbest Etkinlikler’ dersinin 1 saati, ‘İstanbul Dersi’ gibi her ilin kendini anlatacağı şekilde verilebilecek.


Okulların çevresine aydınlatma

Genel Kurul’un ‘Okul Güvenliği’ başlığı altında kabul edilen maddelerden bazıları şöyle:


- Bütün okullarda güvenlik görevlisi ve sağlık personeli hizmet alımı yoluyla görevlendirilecek.  Okul giriş ve çıkış saatlerinde gönüllü trafik denetmeleri görevlendirilecek.


- Akşam saatlerinde ders yapılan okulların çevresi aydınlatılacak. 

- Okul giriş- çıkış sayıları azaltılarak, ziyaretçi kartı, kamera, duman sensörü, metal dedektör gibi önlemlerle öğrencilerin istenmeyen araç gereç ve suç aleti getirmeleri önlenecek.

- Okul güvenliğini tehdit edici davranışlarda bulunan risk grubundaki öğrenciler açık liselere yönlendirilecek.
#milli eğitim şurası
#nabi avcı
#din dersi
#ilkokul
#ders
9 yıl önce