|

70'inden sonra adını yazanlar

Kocaydı çocuktu derken 70'ini geçen kadınlar, “Ana-Kız Okulda” kampanyası sayesinde adlarını yazmayı öğrendi. 'Minibüse binerken artık kimselere ihtiyaç duymuyoruz'un tadına varan teyzeler, “Şimdi sıra bizde” deyip katıldıkları kursların dünyalarına ışık tutmasından mutlu.

Aa
00:00 - 5/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:15 - 5/01/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
70'inden sonra  adını yazanlar
70'inden sonra adını yazanlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 8 Eylül 2008 yılından bu yana yürütülen 'Ana Kız Okuldayız' kampanyası çerçevesinde Antalya'da açılan kurslara katılan oğunluğunu 70 yaş üstü kadınlar hayatlarında yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Antalya'da açılan bin 887 okuma yazma kursuna, 14 bin 197'si kadın, 5 bin 716'sı erkek olmak üzere toplam 19 bin 913 kişi katılarak okuma yazma öğrendi. Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi'ndeki okuma yazma kurslarına katılan 72 yaşındaki Fatma Seçim, çocukluğunda babasının istememesi nedeniyle okula gidemediğini, evlendikten sonra da kendini çocuklarına adadığını söyledi. Bir oğlu profesör, iki kızı işletme mezunu olan Seçim, 'Sizin gibi çocuklar büyüttüm, torunlar büyüttüm şimdi ancak sıra bana geldi. Televizyon izlerken ekranın altından geçen yazıları da okumak istiyor; ama okuyamıyordum. Dolmuşa, otobüse binerken zorlanıyordum, sorduğumda cevap vermiyorlardı. Bu benim için büyük mutluluk" dedi.

LİSAN ÖĞRENMEK İSTİYORUM

73 yaşındaki Ayşe Mavi ise önce babası sonra da eşinin okuma yazma öğrenmesine izin vermediğini anlatırken, okuma yazma kursuna başlamanın şimdi kısmet olduğunu belirtti. 'Mezarlığa gidiyor, yakınlarımın mezar taşını bulamıyordum" diyen Ayşe nine, şunları söyledi:

"Yola çıkıyor, zorlanıyordum. Yaşıtlarımız okula giderken babam göndermezdi, biz ağlardık. Okul açıldı mı hep gözyaşı döküyorduk. İçimde okuma tutkusu hep vardı; ancak hayalimi 70'inden sonra gerçekleştirebildim.'


Sanki dünyam aydınlandı

24 yaşındaki Yasemin Korkmaz, 13 yaşına kadar nüfus cüzdanı olmadan yaşamış. Evlenip bir çocuk sahibi olduğunu anlatan Korkmaz duygularını, “Kendi başıma iş yapamıyordum. Bankada makbuz doldurunca zorlanıyordum. Gazeteleri, kitapları, ilgimi çeken haberleri okuyamıyordum. Şimdi kendimi aydınlanmış hissediyorum” şeklinde dile getirdi.


13 yıl önce