|

Alt limit 60 üst limit 72

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 12 yıllık zorunlu eğitimde okula başlama yaşını açıkladı. Dinçer, "Alt limit 60 ay, üst limit ise 72 ay. Üst limitle çocuklarımız bir yıl kazanacak. İlköğretime erken başlayan çocuklar için ilk 4 yıla yeni bir müfredat yapılacak" dedi

Haber Merkezi
00:00 - 20/03/2012 Salı
Güncelleme: 03:48 - 20/03/2012 Salı
Yeni Şafak
Alt limit 60 üst limit 72
Alt limit 60 üst limit 72

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılarak diğer ülkelerle aradaki mesafenin kapatılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, 'Eğitimi kademeli hale getiriyoruz eğitim sisteminin esnekleşmesine, demokratikleşmesine ihtiyacımız var' dedi. Bakan Dinçer, MEB Tevfik İleri Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Bakan Dinçer, teklifle birlikte okula başlama yaşında yapılacak düzenlemeye ilişkin olarak, 'Okula başlamada alt limit 60 ay olacak. Eskiden 72 ay, bu noktadaki uygulamamızda alt limit olarak uygulanıyordu. Bundan sonra üst limit olarak uygulanacak. Bu konudaki ayrıntılı çalışmaların teklifin kanunlaşmasının ardından yapılacağını bildirdi' diye konuştu. Dinçer, şunları kaydetti:

ALT ÜST ETMEYECEĞİZ

'Şu anda bile, aşağı yukarı 68. aydan hatta 66. aydan 84. aya kadar olan çocukları aynı sınıfa koyuyorduk zaten. 72 ay alt limit olmasına rağmen pek çok yerde ailesi istiyorsa yöneticilerin inisiyatifleri ile 72 ayını doldurmamış bir çocuk ailesinin isteği ile eğitime alınmıyorlar mıydı, aynı sınıfta değiller miydi? Hukuken biz 72. ayın altındaki çocukları almıyoruz halbuki aynı durumda pek çok yönetici, çocuğun fiziği gelişmişse ve yeterli altyapısı varsa çocuğu okula başlatabilmiştir. Mevcut okullarımızda bazen 68. ayda bazende 82. ayda çocuklarımız olabiliyordu. Biz bugün pedagojik olarak pek çok şeyi alt-üst eden bir uygulamaya imza atmıyoruz ama 72 ayı üst limit olarak belirleyerek çocuklarımıza bir yıl kazandırıyoruz'

KÜRTÇE ÖĞRETMENİ BULURUZ

Bakan Dinçer, gazetecilerin Kürtçe seçmeli ders eğitimiyle ilgili sorularını da yanıtladı. Kürtçe'nin seçmeli ders olması durumunda kimin ders vereceğinin sorulması üzerine Bakan Dinçer, 'Türkiye'de öğretmen olmanın şartları bellidir, biz o şartlarda öğretmen buluruz' yanıtını verdi. Bir gazetecinin uygulamayla 'hafızlık eğitimine bir yenilik getirilmeyeceği' yönündeki eleştirileri hatırlatması üzerine Dinçer, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı eğitime ilişkin geçmiş yıllarda bir takım yasakların olduğunu anımsattı. Bunların hukuki düzenlemelerle ortadan kaldırıldığını anımsatan Dinçer, yeni uygulamayla eğitim yaşının bir yıl öne çekildiğini belirtti.


Din dersinin isteğe bağlı verilmesi lazım

İkinci kademede seçmeli derslerin gelmesiyle din dersinin zorunlu olmaya devam edip etmeyeceğine yönelik soruya Bakan Dinçer, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin gerçek anlamda bir din dersi olmadığını vurguladı. 'Gerçek anlamda din dersinden bahsediyorsanız çocukların her birine kendi dinlerinin öğretileceği, kendi inanışlarının öğretilebileceği bir bilginin verildiği ders anlaşılmalı' diyen Bakan Dinçer, 'O yüzden de Müslüman çocuklar İslam dinini, Hristiyanlar Hristiyanlığı, Musevilerin Museviliği öğrenebildikleri bir din dersi konulursa onun isteğe bağlı verilmesi kanaatindeyim' diye konuştu. Bir gazetecinin 'Öyle olacak mı, müfredatta bir değişiklik olacak mı?' sorusuna Bakan Dinçer, 'Ben sadece düşüncemi söylüyorum böyle olacağına dair konuyu Talim ve Terbiye Kurulu verecek' dedi. 'Alevilik de olacak mı bunların içinde?' sorusuna Bakan Dinçer, 'Onun da olabileceğini varsayarak düşünüyorum. Bunların hepsi benim kanaatlerim ve varsayımlarım' dedi.


Tedirginliğe gerek yok

4+4+4 uygulamaysının gelecek seneden itibaren birinci sınıfı okutması öngörülen 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin tedirgin olduğu yönündeki iddaları Bakan Dinçer "Öğretmenler ve ailelerin tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum bulunmuyor. Özellikle mevcut öğrenciler için müfredatta herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Ama okula erken başlayan öğrenciler için ayrı bir müfredat hazırlanacak" dedi. '5. sınıf öğrencilerine sınıf öğretmenleri derse girecek mi?' sorusu üzerine Dinçer, 'Temel derslerde artık alan dersleri oluşmaya başlamışsa alan öğretmenleri girecek. Talim ve Terbiye Kurulu onun ayrıntısını tartışıyor' dedi. "uygulama ile okul öncesi öğretmenleri birinci sınıf öğretmeni mi olacak?' sorusuna da Bakan Dinçer, 'Tam anlamıyla belki böyle bir genelleme yapmanız mümkün değil ama onların hepsi bu potansiyel içinde varlar. Bizim 1. sınıftaki müfredatımız belli olduğunda, o müfredata uygun eğitim verebilecek olan anaokulu öğretmeni veya sınıf öğretmeni onları seçeceğiz ve onları birinci sınıftan itibaren eğitime alırız" diye konuştu.




12 yıl önce