|

Avrupa'da "Osmanlı Kürsüsü" açılmalı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile bir araya gelen Avrupa Üniversitesi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Weiler, Türkiye ile ortaklaşa Türkiye-Osmanlı Araştırmaları Kürsüsü açılmasını teklif etti.

Yeni Şafak
13:37 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:41 - 18/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile bir araya gelen Avrupa Üniversitesi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Joseph H. H. Weiler, Türkiye ile ortaklaşa Türkiye-Osmanlı Araştırmaları Kürsüsü açılmasını teklif etti. Weiler, "Osmanlı İmparatorluğu ve kültürü, Ortadoğu'nun ve dünyanın şekillenmesinde büyük bir rol oynadı.  Kürsüye bu yüzden sahip olmamız gerektiğini düşündük" dedi.

Bakan Avcı ile dün makamında bir araya gelen Weiler, Avrupa Üniversitesi Enstitüsü'nde açılması hedeflenen Türkiye-Osmanlı araştırmaları kürsüsüyle ilgili bilgi verdi.

Enstitülerinin AB üyesi ülkelerde sosyal bilimlerde en önde gelen kurumlardan biri olduğunu ifade eden Weiler, her yıl Türkiye'den pek çok doktora ve doktora sonrası öğrencinin geldiğini aktardı. Weiler, Türk öğrencilerin doktora için başvurduğu bölümler arasında da tarih ve medeniyet bölümlerinin bulunduğunu belirtti. 

Enstitülerinde eğitim alan Türk öğrencilerin, çok başarılı olduklarına işaret eden Weiler, mezunlarının Türkiye'deki ve Avrupa'daki üniversitelerde profesör unvanıyla görev yaptığını ve bu profesörlerin sayısının arttırılmasını hedeflediklerini söyledi. 

Bakan Avcı ile görüşmelerinde, hukuk, ekonomi, politika gibi alanlarda Avrupa üniversitelerindeki Türk araştırmacıların eğitimini ele aldıklarını belirten Weiler, her yıl en az 16 doktora öğrencisinin Türkiye'den Avrupa'daki üniversitelere kabulünün hedeflendiğini bildirdi.

Weiler, ayrıca Avrupa üniversiteleri ile Türk üniversitelerinin tüm bölümlerinde işbirliğinin arttırılmasının da gündeme geldiğini söyledi.

 

“Avrupa üniversitelerinde tarih ve medeniyet anlamında büyük boşluk var”

Bakan Avcı'ya Türkiye ile işbirliği içinde Türkiye-Osmanlı Araştırmaları Kürsüsü'nün kurulması için öneri sunduklarını ifade eden Weiler, şunları kaydetti:

"Tarih ve medeniyet bölümümüzde çok büyük bir boşluk bulunuyor. Bu da Osmanlı tarihi, medeniyeti, kültürü alanındaki araştırmalar. Bu boşluğun doldurulmasının ve enstitümüzde bir Osmanlı kürsüsünün açılmasının zamanı geldi. Bu kürsü açılırsa, bütün Avrupa'dan enstitümüze öğrenci gelir ve bu alanda doktora çalışmaları yaptırabiliriz. 

Enstitümüzde yürütülen Avrupa çalışmalarının temelini de tarih ve medeniyet araştırmaları oluşturuyor. Osmanlı İmparatorluğu ve kültürü, Ortadoğu'nun ve dünyanın şekillenmesinde büyük bir rol oynadı. Bu çok büyük bir olay. Kürsüye bu yüzden sahip olmamız gerektiğini düşündük."

 

"Türk Hükümetinin Osmanlı kürsüsü için yardım edeceğini umuyoruz"

Enstitü olarak Rusya ile Rusya Araştırmaları Kürsüsü'nün; Portekiz ile Brezilya ve Latin Amerika Kürsüsü'nün kurulması için girişimlerde bulunduklarını anlatan Weiler, "Türk hükümetinin enstitümüz bünyesinde Osmanlı kürsüsünün kurulması konusunda yardım edeceğini umuyoruz" dedi. 

Enstitüleri bünyesinde açılacak bir Osmanlı kürsüsünde, Avrupa'nın ve Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelecek araştırmacıların çalışmalar yürütebileceğini ifade eden Weiler, "Bakan Nabi Avcı da kürsünün kurulmasına çok pozitif, destekleyici ve iyimser yaklaştı. Bu bana büyük bir cesaret verdi" dedi.  

 

“Osmanlı kürsüsüne büyük talep bekliyoruz”

Weiler, kürsünün kurulmasında ilk aşamada İstanbul Şehir Üniversitesi ve Bilgi Üniversiteleri ile işbirliğinin gündeme gelebileceğini ve sonrasında başka üniversitelerin de projeye dahil olabileceğini söyledi.

Enstitülerinin her yıl bin 500 dolayında doktora ve doktora sonrası araştırmacının başvurduğunu ancak çok kısıtlı sayıda başvuru kabul edebildiklerini belirten Weiler, Osmanlı kürsüsüne de aynı talebi beklediklerini söyledi. 

Osmanlı kürsüsünün bilim dünyasına katkısının ne düzeyde olacağının sorulması üzerine Weiler, "Doktora sonrası için zengin bir arşive sahibiz. Osmanlı kürsüsü kurulması halinde burada eğitim alacak araştırmacılar da Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde de yine uzman olacaklar ve yine Osmanlı tarihini öğretecekler. Uluslararası hukuk profesörüyüm. Türkiye benim özel ilgi alanıma giriyor. Türkiye çok çok büyük ve etkili, muhteşem üniversitelere sahip ve biz çok başarılı ve yetenekli Türk doktora öğrencilerine sahibiz. Bunun daha da artmasını istiyoruz" dedi.

 

Avrupa ve Amerika’daki önemli kürsü ve merkezler

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, yurtdışından ülkeye gelen kürsü açılması talepleri Dışişleri Bakanlığı’na iletiliyor ve bu Bakanlık tarafından değerlendiriliyor.  Kürsülerin açılmasının akabinde okutman ihtiyacı olması halinde imkanlar ölçüsünde bu ihtiyaçlar MEB tarafından karşılanıyor. 
#Bosna-Hersek (Saraybosna
#Foynitsa ve Mostar); Kosova (Priştine
#Prizren
#Bakan Nabi Avcı
#Osmanlı Kürsüsü
9 yıl önce