|

İyilik yap günlüğüne yaz; herkes bilsin

Ankara'da gönüllü öğretmenler tarafından kurulan bir dernek, "İyilik Günlüğüm" projesi ile öğrencilere iyiliği anlatmayı amaçlıyor.

Cihan
00:00 - 22/02/2013 Cuma
Güncelleme: 16:15 - 22/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
İyilik yap günlüğüne yaz; herkes bilsin
İyilik yap günlüğüne yaz; herkes bilsin

Türkçede 'İyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir' sözü iyiliklerin karşılıksız kalmayacağını veciz şekilde anlatıyor. Ankara''da gönüllü öğretmenlerin kurduğu Türkiye Eğitim ve Sevgi Derneği (TESED), 'İyilik Günlüğüm' projesi ile hem öğrencilerin iyiliği alışkanlık haline getirmesini amaçlıyor hem de bu iyilikleri ödüllendiriyor. Değerler eğitimini pratiğe döken proje, ilköğretim çağındaki çocukların günlük tutma alışkanlığı kazanmasını da hedefliyor. Proje kapsamında ilk etapta 5 bin günlük bastırıldı.

Bu günlükler, Ankara merkezinde ve ilçelerdeki 4. ve 5. sınıf öğrencilerine ücretsiz dağıtılacak. Öğretmenler, projenin detaylarıyla ilgili bilgileri miniklerle paylaşacak. Başvurular 6 Mart''ta sona erecek. Projeye öğrenciler kendi başına katılabilecek, ayrıca öğretmenler okuttuğu 4. ve 5. sınıfları projeye topluca dâhil edebilecek. Jüri değerlendirmesinin ardından günlükler, öğrencilere geri verilecek. Sınıf öğretmenleri TESED''in www.tesedmamak.org adresinden sınıf başvuru formu doldurabilecek. Bireysel olarak başvuracak öğrenciler derneğin aynı internet adresinden bireysel başvuru formunu dolduracak.

Öğrenciler 9 Mart ile 7 Nisan arasında evde, sokakta, çarşıda, oyun sahasında yaptıkları iyilikleri bu günlerine yazacak, 30 günün sonunda günlükler TESED görevlilerince toplanarak, jüri değerlendirmesine sunulacak. Dereceye giren günlüklerin sahipleri törenle ödüllendirilecek. Birinci olan sınıfın ödülü ise günübirlik Beypazarı gezisi. Gezinin bütün masrafları TESED tarafından karşılanacak. Ayrıca sınıfın öğretmenine tablet bilgisayar, öğrencilerin her birine mp3 çalar verilecek. İkinci ve üçüncü olan sınıflar da piknikle ödüllendirilecek. Öğrenciler, dijital fotoğraf makinesi ve kol saati gibi ödüllerin de sahibi olacak. Öğretmenler de tablet bilgisayar ve dijital fotoğraf makinesi gibi ödüller alacak. Projeye bireysel başvuru yapan öğrencilerden birinci olana bisiklet ve dijital fotoğraf makinesi, ikinciye bisiklet, üçüncüye dijital fotoğraf makinesi verilecek.

Ailenin iyilikleri de öğrencilerin hanesine yazılacak

Öğrenciler her gün için yapmış oldukları iyi davranışları kelime sınırı olmadan yazabilecek. Günlüklerin değerlendirmeye alınması için otuz gün boyunca iyilik yapılması ve yazılması gerekiyor. Günlüklerin yırtılmamış olması lazım. Günlükler öğrencinin kendisi tarafından bitişik eğik yazı ile yazılması gerekiyor. Öğrenciler isterse yaptığı iyilikleri fotoğraflayarak belgeleyebilecek. Bunları da günlüğünün arasına koyarak teslim edebilecek. Öğrenci, ailesinin yapmış olduğu iyilikleri de yazabilecek. Jüri günlükleri değerlendirme tabi tutarken düzen, yazım, imla ve noktalamaya 20 puan verecek. Günlükte yazan iyiliklerin özgünlüğü de 20 puan getirecek. Ayrıca her gün yazılmış olması, içerik zenginliği ve Türkçeyi etkili kullanma gibi özellikler de 20''şer puan kazandıracak. Öğrenciler bu kriterleri yerine getirmeleri halinde 100 tam puan alabilecek.

11 yıl önce