|

Öğrencilere uyuşturucunun zararları anlatıldı

Adana Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı uyuşturucu uzmanı polis memuru Mehmet Genç, öğrencilere uyuşturucunun zararlarını anlatıp onları uyuşturucudan uzak tutmak için, uyuşturucu bağımlısı olan ve ölen ünlülerin anlattıklarını slayt eşliğinde öğrencilere aktardı.

Yeni Şafak
09:52 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 07:56 - 17/11/2014 Pazartesi
IHA
Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek'in uyuşturucuyla mücadelesi hem sahada hem de salonlarda devam ediyor. Zeybek bir taraftan sokak sokak Adana'da uyuşturucu operasyonları düzenletirken diğer taraftan uyuşturucu tacirlerinin avına düşürmek için kol gezdiği öğrencilere salonlarda uyuşturucudan uzak durmaları için seminerler verdiriyor. Zeybek'in bizzat kendisinin de katıldığı seminerlerde uyuşturucunun zararları en ince ayrıntısına kadar caydırıcı bir şekilde anlatılıyor.


"UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI SİGARA İLE BAŞLAR"


Uyuşturucu uzmanı polis memuru Mehmet Genç, insanların her zaman uyuşturucu maddenin kötü olduğunu bildiğini ancak kullanmaktan da geri durmadıklarını belirterek, "Aslında bizim burada şu anda size anlatmak istediğimiz insanlar neden bağımlı olur. Çok basit bir durumu vardır. Uyuşturucu ne denildiğinde insanların belirli dozlarda kullandığı fiziki, psikolojik ve akıl olarak kişiyi yok oluşa götüren kanunen yasaklanmış maddelerdir. Uyuşturucu maddeleri ikiye de ayırabiliriz. Kimi yasal olan kimi yasal olmayan. Yasal olanlar sigara, alkol olarak satılıyor. Diğerleri ise ismini kullanmak istemediğim birçok uyuşturucu madde. İnsanlar ilk adım olarak uyuşturucuya hep sigarayla başlıyorlar. Sigara uyuşturucu bağımlılığının ilk basamağı. Son basamak da diğer uyuşturucu maddeleri. Her sigara içen uyuşturucu bağımlısı olacak diye bir şey yok. Ama her eroin ya da esrar içen sigarayla başlıyor" dedi.


Genç, kendi yaptıkları değerlendirmelere göre sigaranın içinde 4 bin madde bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:


"Kalbinyum, çakmak gazı, eskimiş pil, çözücü, tuvalet temizleyicisi, böcek ilacı, hatta roket yakıtı bile sigaranın içinde bulunan zehirler arasında yer alıyor. Bunlar kişilerin bünyesini girerek birçok hastalığa neden oluyor. Sigara KOAH'a neden oluyor. Bu sadece hastalıklardan bir tanesi. İnsanlar çok fazla sigara tüketirse 50 yaşından sora nefes darlığı problemi ile karşı karşıya kalıyor."


"MERAK, ARKADAŞ ORTAMI, ÖZENTİ VE MODA"


Uyuşturucu kullanmanın temel nedenlerinin merak, arkadaş ortamı, özenti ve moda olarak ortaya çıktığını ifade eden Genç, "Arkadaş çok önemlidir. Koskoca cemiyetin bozamadığı kişiyi arkadaşı bozar. İyi şeyin merakı güzeldir, sizi iyi yerlere getirir ancak kötü şeylerin merakı kötüdür, sizi felakete sürükler. Damdan düşenin halini anlamak için damdan düşmek gerekmez. Bu nedenle kötü şeyleri merak etmeyin" diye konuştu. Uyuşturucu maddenin en büyük zararlarından birinin olmayan bir şeyi varmış gibi görmeye neden olduğunun altını çizen Genç şöyle devam etti:


"Tenlerinin altında böcek geziniyor hissi olur. Bu nedenle kendi tırnaklarıyla derilerini kazıyıp kemiğe kadar giden uyuşturucu bağımlılara var. Uyuşturucu beyni de etkiler. Uyuşturucu kullanan kişinin beyni erimeye başlar. Uyuşturucu kullanan 5 yılda çok yaşlanır. Fiziki durumu çok kötü olur. Kimi uyuşturucu bağımlıları 'kemiklerim etlerimden ayrılıyor gibi ağrıyor, eklemlerim ağrıyor, duş alamıyorum, titriyorum, yani kısacası yaşarken ölüyorum' der. Böyle bir duruma düşmemek için arkadaş seçimine çok dikkat etmemiz gerekiyor."


"BURÇİN BİRCAN'IN HİKAYESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ"


Uyuşturucunun zararlarının anlatıldığı toplantıda Genç, öğrencilerin uyuşturucunun zararlarını daha iyi anlaması için 20 yaşında uyuşturucu bağımlısı olduğu için hayatını kaybeden manken Burçin Bircan'ın babasına yazdığı sitem dolu mektubu öğrencilere slayt eşliğinde izletti.


Daha sonra ise yine slayt eşliğinde uyuşturucu bağımlısı olmuş ancak kurtulmak isteyen kişilerin yalvarmaları öğrencilere izletildi.

 
#öğrenci
#burçin bican
#uyuşturucunun zararları
#Adana
9 yıl önce