|

Öğretmen, merak eden öğrenciyi sever

Yazar Mahmut Balcı Çemberlitaş Anadolu Lisesi tarafından ''Kadim İnsani Değerlerimizle Ne Kadar Tanışıyoruz?'' konulu söyleşide Değerleri anlattı. Söyleşiyi okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler ve İstmem Değerler Eğitimi Çalışmaları Komisyonu üyeleri izledi.

yenisafak.com.tr / eğitim
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 13/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Öğretmen, merak eden öğrenciyi sever
Öğretmen, merak eden öğrenciyi sever

Sözlerine ev sahipliği için okul idaresine, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek başlayan Mahmut Balcı şunları söyledi:

''Her öğrencinin ve insanın yaşadığımız çevrede neler oluyor diye merak etmesi gerekir. Yaşadığımız çevrede ve yaşananlardan bize ne diyemeyiz. Dış dünyadan bize ne deme lüksümüz yok. Ciddiye almadığınız, bize dokunmaz dediğimiz bazı olaylar bir gün toplumsal sorunlara dönüşebilir. Herkesin daha temiz bir dünya için neler yapabiliriz sorusuna cevap ararken kendisini de sorumlu görmesi gerekir. Birlikte ve barış içerisinde yaşamanın garantisi olan kadim insani değerlerin yaşanmasında ve yaşatılmasında herkese önemli görevler düşmektedir. Tüm bunlar için önce bilgi sahibi olmalı, ciddi okumalar yapmalıyız. Artık öğrencilerin ''ben boş zamanlarımda kitap okurum'' demeyi terk etmeleri gerekir. Çünkü maddi ve manevi değerlerden biri olan kitap boş zamanların dolgu maddesi olarak görülmemeli. Boş Zamanlarımda Kitap Okurum Edebiyatını Terk Etmek Gerekir. Boş zamanlarımda kitap okurum sözü kitaba hak ettiği değeri vermemektir. Sizlere bir de toplu ulaşım araçlarında büyüklere, yaşlılara, ve kadınlara yer vermekle ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Bazı gençlerin bu konularda duyarsız olduklarını görünce üzülüyoruz. Bir yaşlıya, bir hamile ya da elinde bebek taşıyan bir kadına yer vermek yerine uyur gibi yapmaya çalışan gençlerin bu yanlıştan vazgeçmeleri gerekir. Yer verdiğiniz birinden teşekkür beklemeyin. Karşılıksız yapılan iyilik daha anlamlı olur. Bugün yaşlı, hasta, hamile ve elinde bebeği olan bir anneye yer vermez iseniz yarın size de yer veren olmayacaktır. Herkes şöyle yapabilir. Ben yolun bir kısmını oturarak geldim. Yarısından itibaren ise ayakta devam edeyim. Biraz da bir başkası otursun dersek inanın bir süre sonra birbirimize olan sevgi ve güvenimiz artacaktır. Kadim insani değerlere değer vermek kendimize yani insanlığa değer vermektir.''

"Yolun yarısını da ayakta gidin"

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Değerler Eğitimi Çalışmaları Koordinatörlüğü görevini de yapan eğitimci Mahmut Balcı Fatih ve Sultanahmet bölgesindeki okullarda okuyan öğrencilere şu önerilerde bulundu:

''Bakın sevgili öğrenciler, 2013 yılının Haziran ayında Sultanahmet''te bir işletmenin vitrininde ''yabancı dil bilen kapıcı aranıyor'' ilanını görür görmez hemen fotoğrafını çektim. Şimdi sunumlarımda bu ilanı gösterdiğimde çoğu kimse önce biraz gülümsemeye başlıyor. Sonra ise üzerinde düşünmeye başlıyor. Ben üç yıl önce ne yazık ki Birleşmiş Milletlerin desteklediği ya da sessiz kaldığı İsrail''in işgal altında tuttuğu ve son günlerde iyice zor günler yaşayan Kudüs''e gitmek için uçağa bindiğim andan itibaren yaşadığım en büyük eksikliğini duyduğum şey daha iyi bir ziyaret için yabancı bir dili bilmemek oldu. İstanbul''un tarihi mekanlarının bulunduğu bir bölgedeki liselerde öğrenci olan ancak bu bölgedeki tarihi mirastan haberdar olmayan, turistlerin uğrak yeri olan Sultanahmet bölgesinde okuyan bir öğrencinin yabancı dilinin de çok zayıf olmasını ciddi bir eksiklik olarak görmek gerektiğini düşünüyorum.''

Öğrenci ve öğretmenlerin de yaptıkları yorumlarla dinamik bir şekilde gerçekleşen sunum ilgiyle izlendi. Çemberlitaş Anadolu lisesi müdür yardımcısı Serkan Kan kapanış konuşmasında sunum için Mahmut balcıya, konuya gösterdikleri ilgiden dolayı öğrencilere teşekkür etti ve değerlere hayatın her alanında yer vermek gerektiğini söyledi.

9 yıl önce