|

Ortak referans çerçevesi oluşturmalıyız

Milli Eğitim Bakanı Avcı, zorunlu Osmanlı Türkçesi okutulması konusunda "Bu tartışmayı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmek için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor" dedi.

Yeni Şafak
17:35 - 10/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:45 - 10/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 19. Milli Eğitim Şurası'nda, anadolu imam hatip liselerinde zorunlu olarak "Osmanlı Türkçesi" okutulmasına yönelik alınan tavsiye kararına ilişkin "Özellikle muhalefetimizin ve bazı köşe yazarlarının, bu tartışmayı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor. Birbirimizin ne dediğini doğru anlayabilmek için. Milli Eğitim Bakanı olarak benim önerim bir okuma listesi yapalım" dedi.


"Itri konseri düzenlediği için istifa etmek zorunda kaldı"

Geçen hafta hayatını kaybeden ilk Kültür Bakanı Talat Sait Halman'a da rahmet dileyen Avcı, Halman'ın kültür bakanlığı görevinden bugünkü tartışmalara damgasını vuran önyargılarla çok yakından ilgili bir konu nedeniyle istifa ettiğine işaret etti. 


Topkapı Sarayı'nda, Itri konseri düzenlediği için yaylım ateşine ve medya tarafından adeta eleştiri bombardımanına tutulan Halman'ın bu nedenle istifa etmek zorunda bırakıldığını anlatan Avcı, UNESCO'nun geçen yılı "Itri Yılı" ilan ettiğini anımsattı. 


UNESCO'nun andığı büyük bestekar Itri ile ilgili bir konser düzenlendiği için bu ülkede bir kültür bakanının istifa etmek zorunda bırakıldığının altını çizen Avcı, şunları kaydetti:


"Türkiye o günlerden buraya gelmiştir. Artık bizim bu konuları o günün önyargılarıyla, o günlerin klişeleriyle tartışmamamız gerekiyor. Daha düzeyli bir yerde, eğer işin teknik tarafını, uygulamada neler olacağını, nasıl olduğunu ve bunun öğrencilere ne kazandıracağını çok merak edenler olursa, bakın biraz önce kitaplarından söz ettim, Cemil Meriç'ten, Mümtaz Turhan'dan söz ettim. Şimdi eğer bu kitapları okumaya vakitleri yoksa, Ankara'da Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi, İstanbul'da Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi, Sakarya'da Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi var. Biraz vakit ayırsınlar, o okullarımızı ziyaret etsinler. Oralarda yıllardan beri Osmanlı Türkçesi, eski alfabemiz zorunlu ders olarak okutuluyor. O öğrencilerimizle, o öğrencilerimizin yaptıklarıyla, öğretmenlerimizle görüşsünler, o okullardaki etkinlikleri faaliyetleri görsünler, ondan sonra bu konuyu daha rahat konuşuruz, daha rahat tartışırız."


Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin önemine işaret eden Bakan Avcı, medyanın ve siyasetçilerin Osmanlı Türkçesi'ne gösterdiği ilgi kadar bu konulara da ilgi göstermesini istediğini söyledi. 


Kendilerine, "Her işimiz bitti de iş Osmanlıca eğitimine mi kaldı" şeklinde eleştiriler yöneltildiğini aktaran Avcı, "Hayır bunlar birbirinin alternatifi değil. Önümüzdeki günlerde de Brüksel'de, 'Eğitimde Dijital Uygulamalar' diye uluslararası bir toplantı var. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz o toplantıya davetliyiz. 15 gün önce hiçbiriniz haber yapmadınız ama Fatih Projemiz, İtalya'da uluslararası bir ödül aldı, bilişim teknolojilerinin eğitime uygulanmasının uluslararası örnek projelerinden biri olmak nedeniyle. Ama medyada şu Osmanlıca tartışmalarının yüzde biri kadar, binde biri kadar bile yer almadı" şeklinde konuştu. 


Bakan Avcı, medya mensuplarından METEK Projesi'nin  basında yer alması için katkı sunmalarını istedi. 

#Milli Eğitim Bakanlığı
#Cemil Meriç
#Mümtaz Turhan
#Topkapı Sarayı
#Talat Sait Halman
9 yıl önce