|

"Osmanlıca’yı tartışan Atilla İlhan okusun"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Osmanlıca dersine ilişkin tartışmaların yeni bir mesele olmadığını ifade ederek, gazetecilerin sorularını cevapladı.

11:05 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 12:06 - 9/12/2014 Salı
Yeni Şafak

Antalya'da gerçekleşen Şura sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Geçmiş ve gelecek sentezinin detayları okumakla daha iyi anlaşılabileceğini işaret ederek, "Osmanlıca dersi konusunda neden bahsettiğimizi ve neyi kasdettiğimizi iyi anlamamız gerekiyor. Osmanlıca meselesi Antalya'daki Şura sonrasında gelişen bir tartışma değil." ifadelerine yer verdi.


Geçmişi okuyalım

Avcı konuyu iyi anlamak gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu. "Gazeteci ve eğitim mensuplarının bu tartışmayı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bu konuyu tartışmak isteyen gazeteci, eğitimci ve siyaetçi arkadaşlara bir önerim var, Bu konuda tartışmak isteyen siyasetçilerimiz, gazetecilerimiz, yazarlarımız, birçoğu yapmıştır ama yapmayanlar için söylüyorum, bir ön okuma yapalım. Peyami Safa'nın 'Doğu Batı Sentezi'ni okuyalım. Attila İlhan'ın 'Hangi Batı'sını, Mümtaz Turan'ın 'Maarif Davamız'ı, Cemil Meriç'in 'Bu Ülkesi'ni, Sevket Süreyya Aydemir'in 'Suyu Arayan Adamı'nı okusunlar.

Hiç olmazsa bu konuyu tartışırken, Cemil Meriç ne demiş, Attila İlhan demiş ne demiş, Mümtaz Turan ne demiş, Talat Sait Halman ne demiş, onları bir hatırlayalım. Sevket Süreyya, Peyami Safa ne demiş? Böylece bu konu ilk defa tartışılıyormuş gibi klişelerden uzakta, daha bilgiye dayalı olarak sakin bir üslupla tartışalım." "Eller aya, biz yaya" gibi klişelerden sıyrılıp iyice araştırıp ondan sonra tartışalım ve konuşalım..." açıklamasında bulundu.

Yeni bir tartışma değil

Osmanlıca dersinin geçmişten gelen bir tartışma olduğunu, yeni olmadığını ifade eden Avcı, Osmanlıca dersi tartışmasından önce daha önemli gelişmelerin olduğunu ve onlara değinmek gerektiğini ifade etti. Fatih rojesi'nin İtalya'da Uluslar arası bir ödül aldığını ve örnek bir proje olduğuna dikkat çekerek, bu tartışmayı gereksiz yere uzatmamak gerektiğini ifade etti. 

#Osmanlıca dersi
#Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı
#İtalya
#Fatih Projesi
9 yıl önce