|

TEOG için geri sayım başladı

8. sınıf öğrencilerinin ter dökeceği TEOG sınavı için geri sayım başladı. 29-30 Nisan’da yapılacak sınavlar, tek oturumda ve 3 dersin yazılıları farklı saatlerde olacak şekilde yapılacak. Çarşamba günkü birinci oturumda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yazılıları gerçekleştirilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 20/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:23 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Sekizinci sınıf öğrencilerinin iyi bir liseye girebilmek için ter dökeceği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 2'nci dönem ortak sınavları 29-30 Nisan'da yapılacak. Ortak sınavlar, tek oturumda ve 3 dersin yazılıları farklı saatlerde olacak şekilde yapılacak. Birinci oturumda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek.



SONUÇLAR E-OKUL'DAN AÇIKLANACAK


Her ders yazılısında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40'ar dakika süre verilecek. Dinlenme süresi ise 30'ar dakika olacak. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere ise alacakları sınav hizmetinden dolayı, her bir ders için sınav süresi 55'er dakika, dinlenme süresi ise 15'er dakika verilecek. Ortak sınavların gerçekleştirileceği günlerde, sınavların yapıldığı okullardaki 5, 6 ve 7. sınıf öğrencileri ve ortaokullarla aynı bahçede eğitim gören diğer okullardaki öğrenciler ders yapmayacak. Sınav sonuçları, Haziran 2015'te öğrencinin e-okul notları içinde görülecek.



8 YENİ UYGULAMA GELDİ


TEOG yerleştirmelerinde ise bu yıl 8 yeni uygulama var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl yerleştirmelerde uygulayacağı yeniliklerin başında tercih sayısının 25'e çıkarılması var. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dahil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek. Daha önce A ve B olmak üzere iki listede yaptıkları tercihler tek listede toplandı. Özel okula kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için kayıt tarihleri erkeke alındı. Böylece özel okula gitmek isteyen öğrenciler havuzdan çıkacak. Eğer öğrenci 25 tercihinden birine yerleşemezse sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ancak bu öğrenciler Bakanlığın belirleyeceği tarihlerde boş kontenjanlara nakil yapabilecek.



NAKİLLERDE YENİ DÖNEM


Değişiklikler nakil konusunu da kapsıyor. Yeni düzenlemeyle nakil başvurusunda tek değil, 5 tercih alınacak. Öğrenciler bu tercihleri doğrultusunda Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak bu okullardan birine yerleştirilecek. Kesin kayıtlar otomatik olarak yapılacak. Boş kontenjana nakil başvurusu haftanın 4 günü alınacak, cuma günleri sonuçlar açıklanacak.



AYDA BİR KEZ YAPILACAK


Taban puan dikkate alınmadan puan üstünlüğüne göre boş kontenjanlara yapılan yerleştirmelerde “-20 puan şartı” gelecek. Buna göre ilk yerleştirmenin ardından okulda boş kontenjan kalırsa en son yerleşen öğrencinin puanından ancak 20 puan daha düşük öğrenciler bu okullara nakil için başvurabilecek. Nakil dönemi okullar açılmadan tamamlanacak. Daha önce haftada bir yapılan rutin nakiller, ayda bir kez yapılacak.



Yerleştirmede % 70 etki edecek


Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının %30´u ile 8. sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının %70´inden oluşacak. 6 ve 7.sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından verilecek. 8.sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.´si, 2 yazılısı olanların 1.´si merkezi yazılı olarak yapılacak. Geri kalan derslerin yazılılarının tamamı öğretmen tarafından yapılacak. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslere ait yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınarak öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecek. 6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.



Sorular MEB çizelgesinden


Türkçe sınavı okuma ve anlama becerilerini ölçen soruları içerirken, Matematik'te bilgileri doğru kullanabilmek önemli olacak.



TEOG sınavlarının ilk gün oturumunda yapılacak Türkçe, matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleriyle ilgili öğrencilere önerilerde bulunan Bahçeşehir Koleji öğretmenleri sorulacak soruların MEB'in ekim ayında paylaştığı sınav kazanım çizelgesi doğrultusunda olduğu belirtti.



ELEME YÖNTEMİNİ KULLANIN


Türkçe Bölüm Başkanı Tülay Uğurludural Türkçe sınavında bu yıl da okuma-anlama becerisini ölçen soruların ağırlıkta olacağını düşündüklerini belirterek “Bu doğrultuda soru kökünden başlayarak sözcük, cümle ve paragraflar, dikkatle analiz edilerek ve seçenekler üzerinden eleme yöntemiyle çözülmelidir” şeklinde konuştu.



DOĞRU ANALİZ EDİLMELİ


Matematik sınavı için öğrencilere tüyo veren Matematik Bölüm Başkanı Yahya Cemali de soruların dikkatli bir şekilde okunması ve hangi bilginin istendiğinin doğru olarak saptanması gerektiğini söyledi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Bekir Gümüşyay sınavın, anlamada zorluk çekilen Zekât, Hac, Kurban, Kur'an ve Yorumu ünitelerinin tamamının, Dinler ve Evrensel Öğütleri ünitesinin de bir kısmını kapsadığını belirti.


#TEOG
#MEB
#sınav
#lise
9 yıl önce