|

Tıp literatüründe Uludağ rüzgarı

Bir gangren türü için Uludağ Üniversitesi’nde geliştirilen skorlama tablosu, tıp literatürüne girdi. Yeni sistemle hastaların tedavi planlaması daha net yapılabiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 20:12 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinden bir grup doktor, “fournier gangrene” hastalarının durumunu derecelendirme amaçlı skorlama tablosu geliştirerek, üniversitenin adıyla uluslararası tıp literatürüne girme başarısı gösterdi. Hastanede görevli Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji ve Kolektoral Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Öztürk, yaptığı açıklamada, “gazlı gangren türü” olan söz konusu hastalığın ölümcül seyreden ciddi bir rahatsızlık olduğunu söyledi.


ESKİ SİSTEM DEVRE DIŞI

Bu tür hastalıkla ilgili nasıl bir tedavi uygulayacakları, yoğun bakıma alacaklar mı almayacaklar mı, solunum makinesine bağlayacaklar mı, verilen tedaviye ne kadar yanıt gelecek gibi konuların, doktorların merak ettiği tartışma alanlarından olduğunu anlattı. Öztürk, “fournier gangrene” konusunda kullanılan 30-35 yıllık skorlama sisteminin bazı zaafları bulunduğunu anlattı. Bu zaafları belirleyip sistemi güçlendirdiklerini, adını da “Uludag Gangrene Severity Index” koyduklarını aktaran Öztürk, şunları kaydetti: “Şimdi Uludağ Üniversitesinin adıyla bir skorlama var ve önceki skorlamadan çok daha güçlü bir şekilde hastanın yoğun bakım ihtiyacını, durumunun kritik olup olmadığını, tedaviye ne oranda cevap vereceğini belirleyebiliyor.”

#uludağ üniversitesi
#gangren
#skorlama tablosu
9 yıl önce