|

Türkiye'nin Kazakistan'a hizmetleri devam ediyor

Kazakistan'ın Türkistan şehrinde kurulan Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesin'e bugüne kadar 200 milyon dolardan fazla destek veren Türkiye, Türkistan şehri ve üniversiteye yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesini hizmete açtı.

Yeni Şafak
10:01 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:29 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak bu ülkeye yaptığı ziyarette, Türkistan şehrine Türkiye tarafından yapılan yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırımların açılışı yapılarak, 4 milyon dolar tutarında da yeni projelerin de temeli atıldı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında, Türkistan şehrinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Hoca Ahmet Yesevi Türbesi yanına yaptırılan cami ile üniversite kütüphanesinin açılışı yaparak, üniversite spor sahasının ve yine Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yerleşke yakınına inşa edilen caminin temeli attı.





Türkiye'nin üniversite ve Türkistan şehrine yönelik yatırımları hakkında bilgi veren Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Nursoy, Türkiye'nin şimdiye kadar üniversiteye 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını belirtti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazakistan ziyareti kapsamında atılan adımların, Türkistan şehrinde üniversite ziyaretinden onur duyduklarını heyecanla beklediklerini ifade eden Nursoy, “Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaretleri sırasında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Hoca Ahmet Yesevi Türbesi yanına yaptırılan caminin açılışını yaptılar. Ayrıca üniversitemizde yine Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılacak ve üniversitemizin bitişiğinde yer alacak caminin temeliyle birlikte, 400 bin kitaplık kütüphanemizin açılışını da gerçekleştirdiler. Ayrıca üniversiteye yine Türkiye tarafından finanse edilen bir spor sahası inşaatının da temeli atıldı" diye konuştu.





Üniversite yerleşkesinde inşa edilen ve açılışı yapılan kütüphanenin 8 milyon dolara mal olduğunu ifade eden Nursoy, temeli atılacak spor sahasının da yaklaşık 700 bin dolara yapılacağını kaydetti.



Yaklaşık 14 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede caminin de büyük ihtiyaç olduğunu ifade eden Nursoy, bunun için Türkiye Diyanet Vakfı tarafından üniversite yerleşkesi yakınında cami yapılacağını, bunun maliyetinin de 3 milyon dolar civarında olacağını kaydetti.



Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Hoca Ahmet Yesevi Türbesinin hemen yanında inşa edilen 3 bin kişilik cami ise 10 milyon 461 bin dolara yapıldı.




#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
#Diyanet İşleri Başkanlığı
#Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi
9 yıl önce