|

Yüzde 100 müjde

Diyarbakır’da yapılan bir araştırmaya göre, Doğu ve Güneydoğu’da kız çocukların okula gitme oranı, cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 100’e ulaşırken, erken ve zorla evlilikler de yüzde 52’den yüzde 30’un altına geriledi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 00:44 - 23/11/2014 Pazar
Diğer

Diyarbakır Kadın Merkezi (KAMER) tarafından Doğu ve Güneydoğu’nun 23 il ve ilçelerinde yapılan araştırmada, kız çocuklarının okullaşma oranının cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez yüzde 100’lere ulaştığı ortaya çıktı. Araştırmada Türkiye genelinde 2014 yılı içinde 260 kadının ‘namus’ adı altında öldürüldüğü belirlenirken, erken ve zorla evliliklerin ise yüzde 52’lerden yüzde 30’ların altına düştüğü tespit edildi. 


ÇOCUK GELİN SAYISI BÜYÜK ORANDA AZALDI

KAMER tarafından Doğu ve Güneydoğu’nun 23 il ve ilçesinde sokak sokak, köy köy gezilerek yapılan araştırmanın verileri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Haftası nedeniyle yayınlandı. Araştırmada, bölgede 1997 yılında yüzde 52 olan erken evlilik oranının istikrarlı bir şekilde düşüş göstererek 2013 yılında yüzde 33’e, gerilediği kaydedildi. Araştırmada, “Ebeveynlerin kararıyla yapılan erken evlilikler aynı zamanda zorla yaptırılmış evliliklerdir. Erken ve zorla yaptırılan evlilikleri hızlı bir şekilde engellemek mümkündür. Bunun için cezai yaptırımların uygulanması ve resmi kurumlarla kadın kuruluşlarının iş birliği halinde çalışması gerekmektedir” görüşüne yer verildi.


İLK KEZ YÜZDE 100 OLDU

Araştırmada, Doğu ve Güneydoğu’da geçmiş yıllarda özellikle kırsal kesimde kız çocuklarının okula gönderilmemesi fikrinin de artık değişmeye başladığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmada kız çocuklarının okullaşma oranının cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez yüzde 100’lere ulaştığının ortaya çıktığı belirtilerek şöyle denildi: “Kız çocuklarının okullaşma oranı Erzurum, Ağrı, Kars, Iğdır, Adıyaman, Diyarbakır, ve Mardin’de yüzde 100. İki bölgenin diğer illerinde ise yüzde 99’un üstüne çıkmış durumdadır. Son derece sevindirici bu gelişmenin son yıllarda verilen eğitim yardımı ile ilişkili olduğu açıktır." 


MİRASTAN PAY ALAMIYORLAR

Araştırmada, kadınların yüzde 65’inin mirastan hiçbir şekilde pay alamadığı, mirastan pay istemelerinin ayıp sayıldığı, buna yeltenen kadınların dışlandığı veya cezalandırıldığının ortaya çıktığı kaydedildi. Araştırmada, “Kadınların medeni kanuna uygun olarak mirastan eşit pay almaları cinsiyet eşitliğine giden yolda önemli bir gösterge olacaktır” denildi.


Komite yeniden toplansın

KAMER, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan beklentilerini de şu şekilde sıraladı: “Bir önceki dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın çağrısı ve başkanlığıyla yılda iki kere toplanan ve etkili çalışmalar yapan Şiddet İzleme Komitesi yeniden toplanmalıdır. 2006/17 sayılı genelgenin uygulanması sağlanmalı, 6284 yasa tüm maddeleri ile uygulanabilir olmalıdır."

#diyarbakır
#kızların okula gitme oranı
#doğu ve güneydoğu anadolu
#zorla evlendirme
9 yıl önce