|

140 yıllık rüya gerçek oluyor

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, ilk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen, yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz - Akdeniz Yolu'nun 2015 yılında tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Dha
00:00 - 10/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 18:33 - 10/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
140 yıllık rüya gerçek oluyor
140 yıllık rüya gerçek oluyor

Vali Çiftçi, "Bu yol 140 yıllık bir rüya. Tamamlandığında Ordu-Osmaniye yolu 400 kilometre kısalacak, Sivaslılar Karadeniz'e 1.5 saatte inecek" dedi.

Ordu üzerinden İç Anadolu ve Akdeniz'e Karadeniz'in kapılarını açacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi kapsamında Ordu il sınırları içerisinde kalan 88 kilometrelik bölünmüş yolda çalışmaların hızla devam ettiği belirtildi. Yoldan 5 bölge ve 40 civarında ilin yararlanacağını söyleyen Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Ordu-Osmaniye arasının 400 kilometreden fazla kısalacağını, yolun tamamlanmasıyla Sivaslıların 1.5 saatte Karadeniz'e ulaşabileceklerini dile getirdi. Vali Çiftçi, "Bu yol aynı zamanda Karadeniz Sahil Yolu'nu Akdeniz Otoyolu'na, GAP Bölgesi'ni en kısa mesafeden Karadeniz'e bağlamakta olup karla mücadelede de maliyetleri düşürecektir. Ordu ile Osmaniye arası otobüsle 18 saat süren yolcuğu yarı süreye indirecektir" dedi.

AVRUPA STANDARDINDA

Vali Çiftçi, Karadeniz - Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi'nin Ordu, Ulubey, Mesudiye, Koyulhisar, Doğanşar, Hafik, Sivas, Şarkışla, Pınarbaşı, Göksun, Andırın, Kadirli güzergahını takip ederek Osmaniye üzerinden Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolunun Hatay otoyolu kavşağına bağlanacağını da belirtti. Vali Kenan Çiftçi, "Belirlenen bu güzergaha yapılacak harcamalar, eşdeğer diğer yollarla kıyaslandığında belki de ülkenin en kısa zamanda geri dönüşümünü de sağlayacaktır. Ordu-Mesudiye arasında yapılan çalışmalarla, Ordu'nun 140 yıllık hayali gerçekleşiyor. Karadeniz-Akdeniz Yolu, tünelleriyle, altyapısıyla birlikte Avrupa standartlarında ferah ve konforlu bir yol olacak" diye konuştu. Vali Çiftçi, bölünmüş yol çalışmalarının tamamlanmasıyla Sivas-Ordu arasındaki ticaretin güçleneceğini söyledi.

2015'TE BİTECEK

Ordu'yu Sivas üzerinden Hatay ve İskendurun'a bağlayacak olan 2004 yılında çalışmaları başlatılan Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun toplam uzunluğu 600 km'den oluşuyor. Ordu ili sınırları içindeki uzunluğu 88 kilometre olan yolun 13 kilometrelik bölünmüş yol kısmı tamamlandı. Proje bünyesinde toplam 11 bin 977 metre uzunluğunda 22 tünel bulunuyor. Ordu sınırları içindeki çalışmaları yaklaşık 315 milyon TL'ye mal olacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu'nın, Mesudiye-Topçam tünelleri hariç 2015 yılına kadar tamamlanması da hedefleniyor.

11 yıl önce